Фед слага край на програмата си за покупки на активи през октомври

Федералният резерв на САЩ (Фед) ще сложи край на програмата си за покупки на активи през октомври, ако възстановяването на икономиката продължи. Това става ясно от протокола от заседанието на централните банкери, провело се през юни, когато те съкратиха обема на облигационните покупки до 35 млрд. долара на месец.

Според новия план Фед ще извърши финална редукция от 15 млрд. долара през октомври, след като на всяка своя среща преди това Федералната комисия за отворения пазар (Federal Open Market Committee, или FOMC) ще съкращава покупките с по 10 млрд. долара.

Повечето централните банкери са на мнение, че точният край на програмата за изкупуване на активи няма да зависи от времевата рамка за първото покачване на лихвените проценти.

Представителите на Фед са категорични, че лихвите ще останат близки до нулата „за значителен период“ от време след края на облигационната програма.

Освен това протоколът разкрива, че централните банкери са провели доста дълга дискусия относно начина за изход от стратегията си. Като цяло те са се обединили около мнението, че трябва да продължат да реинвестират постъпленията от ценните книжа, чиито падеж настъпва, дори след като повишат лихвените проценти.

Според банкерите на Фед лихвената ставка по свръхрезервите ще изиграе „централна роля“ при покачването на лихвите, когато дойде подходящият момент. Фед ще приложи т.нар. инструмент гъвкави овърнайт репо операции с лихва, която ще е по-ниска от тази по свръхрезервите.

Спредът (разликата) ще бъде „приблизително по-висока от текущото ниво от 20 базисни пункта“ и ще предостави на Фед адекватен контрол над лихвените проценти.

За обратна репо операция говорим, когато Фед приема парични средства от контрагенти, каквито могат да бъдат банки и фондове на паричния пазар, на овърнайт база (за една нощ) срещу залог, пише още MarketWatch.

Фед ще оповести по-детайлен план за изход от стратегията си по-късно през годината. Последният план на банката беше публикуван през лятото на 2011 г.

По време на последната си среща членовете на Федералната комисия за отворения пазар понижиха с още 10 млрд. долара месечните покупки на облигации до 35 млрд. долара. Тогава банкерите на Фед направиха своите прогнози, според които най-вероятно лихвените проценти ще бъдат повишени през 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *