Финансовите министри на ЕС искат да намалят риска на световните пазари

Тази седмица финансовите министри на Европейския съюз ще обсъдят начините за намаляване на риска на световните финансови пазари, ще подготвят почвата за срещата на групата на 20 развити и развиващи се страни в Питсбърг през септември, където страните от ЕС ще настояват пред САЩ и останалите за по-силно регулиране, предаде „Уол стрийт джърнал“.
Министрите, на ежемесечната им среща в понеделник и вторник в Брюксел, също ще обсъдят икономическата ситуация в Европейската общност при смесените сигнали за намаляването на проявите на рецесията, предаде europe.bg.
Въпреки това, не се очаква да бъдат предприети конкретни стъпки по отношение на икономическата политика. Миналият месец, министрите се съгласиха да оставят плана за стимулирането на икономиката в блока на стойност 200 милиона евро да действа и да се съсредоточат над това да намалят бюджетните дефицити на страните, тъй като икономиката дава сигнали за възстановяване.
Министрите са съсредоточени върху това дали действащите правила на финансовия пазар окуражават върховете и спадовете, особено в банковия бизнес. Този проблем е познат като „про-цикличност“, ключова фраза, която се разви при скорошната банкова криза. Министрите от ЕС трябва да обсъдят доклад на високопоставен икономически комитет на ЕС, който предлага по-стриктни капиталови изисквания за банки, подобряване на счетоводните правила и нови стандарти за преномериране, които имат за цел да обезсърчат поемането на рискове.
През ноември, на тяхната среща, лидерите на Г-20 призоваха за международен преглед на политиките, които могат да доведат до установяването на процикличност. Според дипломат, пожелал анонимност, финансовите министри на държавите от ЕС искат да съставят обща позиция по въпроса преди срещата в Питсбърг, за да могат да окажат натиск на САЩ и другите страни да приемат единни правила.
ЕС и САЩ отговориха на кризата с високорисковите ипотечни кредити с множество нови постановления, като предвиждат и следващи стъпки. От ЕС се притесняват, че ако въведат още стриктни правила без международна координация, банките и другите финансови компании ще мигрират в страни с по-малко регулиране.
Председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише вероятно ще сподели своята позиция по новите разпоредби. Трише иска ЕЦБ да получи по-силна роля в надзора на банковия сектор в ЕС, който в момента се управлява от мозайка от национални правила и надзорници.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *