Финансови пазари – анализ 21-25.01.2008 г.

Изминалата седмицата започна с паника на международните финансови пазари и рязкого сриване на фондовите пазари. В Канада през седмицата излязоха достатъчно голяма серия данни. Продажбите на дребно за декември достатъчно рязко нарастнаха 0,7%, поддържайки тази динамика и продажбите на едро, ръстта на които състави 0,3%. Потребителските цени показаха достатъчно умерен ръст на 0,1%, а в год. изчисление нарастнаха на 2,4%. Базовия индекс на цените неочаквано рязко се снижи на 0,3%, а в год. изчисление нарастна общо на 1,5%. На фона на всичко това Банка Канада понижи лихвения процент с 0,25% до 4,0%. Вздемайки се под внимание създадената на пазара ситуация и достатъчно умерения инфлационен натиск не е изключено Банка Канада да продължи да понижава лихвата и по-нататък през 2008 год.

През седмицата излязоха данните по динамиката на потребителските цени в Япония, които нарастнаха в год. изчисление на 0,7%, а базовия индекс на цените нарастна на 0,8%. Данните сигнализират за това, че инфлациония натиск се усилва, но основните двигатели на инфлацията се явяват цените на петрола и енергоресурсите. На фона на това Банка Япония остави лихвения процент без изменение и, вероятно, ще продължи така още дълго, докато ситуацията на финансовите пазари не се стабилизира. Икономическата ситуация в Япония засега не изглежда толкова добре. На фона на укрепващата йена продължава да се понижава салъдото на външната търговия, снижава се и индекса на деловата активност в промишлеността.

Във Великобритания седмицата започна с публикация на отчета по цените на жилища от Rightmove, в който беше фиксирано падение на цените на 0,8%, темпа на ръстта цените за последните 12 месеца спадна до 3,4%. Ситуацията на пазара на недвижимости във Великобритании продължава да остава негативна. На фона на това достатъчно неплахо излязоха данните по ръстта на БВП за 4 тримесечие 2007 год, които показаха прираст на икономиката на 2,9% през 2007 год. Дори твърде неплахия ръст, трябва да се вземе под внимание, че английската икономика се явяват уязвима в текущата ситуация, после США разбира се. Банка Англия прояви през изминалата седмица твърдост и не се поддаде на паниката, царяща на пазарите, показвайки, че решението по лихвата ще бъде прието, както е запланирано в началото на февруари. Ако така решението бъде прието практически няма съмнение – лихвата ще бъде понижена.

В Еврозоната практически всички данни през седмицата излязоха по-добре от очакванията. Института IFO докладва за неголямо възстановяване на настроенията в деловите сфери, промишлените поръчки рязко нарастнаха, потребителското доверие не се понижи, както се очакваше. Данните по индекса на цените на производители излязоха с неголямо понижение, това също е достатъчно позитивно, т.к. може да сигнализира за известно отслабване на инфлационния натиск. Около лихвения процент ситуацията в ЕЦБ става още по-объркана, едни представители на централната банка говорят за необходимост от повишение на лихвата, т.к. инфлационния риск е висок, други се придържит повече към гъвкава позиция. Противоречията вътре в ЕЦБ започват да се усилват, т.к. икономиката в Еврозоната не е еднородна и за някои страни по-нататъшното повишение на лихвата може да означава пълен икономически крах, за други държави това е необходимо, за да сдържи инфлацията. Хвърлянията вътре в ЕЦБ отразяват неустойчивостта на политическата система в ЕС, по причина на която европейската валута все още не може да пристъпи напред пълноценно альтернативой долара.

В САЩ седмицата започна с празнуване Деня на Мартин Лутер Кинг, когато всички пазари бяха в почивен ден. Обичайното спокойствие в такива дни на пазарите този път поднесе на САЩ сюрприз. Докато американците си почиваха, на световните фондови пазари започна настоящата паника, която още в понеделник доведе към масово падение на всички фондови индекси. До излизането на американците на пазарите настъпи критическа ситуация, за два търговски дни фондовите индекси в Европа и Азия рухнаха: NIKKEI 225 падна на 9.29%, HANG SENG спадна на 13.67%, FTSE 100 падна на 9.54%, DAX се понижи на 12.22%. Аналогична картина се наблюдаваше на всички независими фондови пазари по света. Фючерсите на американските фондови индекси показаха моментално падение на 5-6% на открития пазар. Всичко това се случи на фона на практически пълното отсътствие на важни икономически данни, на вълнение много мощной медийной развия того, что икономиката на САЩ в рецесия и ситуацията е крайно опасна. За един ден настроенията на пазара кардинално бяха преразгледани и практически не остана оптимизъм под влиянието на силната информационна вълна. До тази седмица участниците на пазара буквално убеждаваха ФРС да понижи лихвения процент с 0,75%, но чиновниците от ФРС дадоха да се пазбере, че они к этому шагу не готови. Срива на фондовите пазари застави ФРС да се събере на извънредно екстремно заседание, на което дори не всички членове на паричния комитет по операциите на открития пазар успяха да стигнат на време. До откриването на пазара ФРС обяви своето решение: лихвения процент бе понижен веднага с 0,75% (за първи път за последните 25 години) до нивото 3,5%. Несъмнено FED се поддаде на натиск и пошёл на поводу у рынков, икономическо обоснование за това понижение на лохвата няма. Виждайки тази ситуация участниците на финансовите пазари разбраха, че е „нужно е да се кове докато е горещо“ и вече на редовното заседание на 30 януари очакват понижение на процента още с 0,5% до 3,0% от страна на ФРС, за което сигнализира фючерса на лихвения процент на ФРС. А в случай че не я понижат – то… гледайки началото на изминалата седмица, фондовите пазари още има накъде да падат.

EUR-USD

През декември европейската валута направи корекция, но закри месеца практически без изменение. През изминалата седмица европейската валута рязко рухна в първата половина, но успя да се възстанови към закриване на седмицата и продължава да остава в широкия диапазон 1.43-1.49. На седмичния таймфрейм въсходящия натиск се запазва, но съществува риск от завършване на тенденцията и обръщане на двойката. На дневния таймфрейм има риск от образуване на триъгълник, висока вероятност има двойката да продължи консолидацията. Преодоляване на съпротивата 1.4900 може да предизвика по-нататъшен ръст на еврото. Връщането под 1.4600 може да провокира снижение на двойката.

GBP-USD

В декември английскаата валута рязко се понижи, закривайки месеца и годината под нивото 2.00. Сформирована е серия от дивергенции на седмичния таймфрейм и „вечерна звезда дожи“ на върха, което стана начало на обръщаща тенденция по двойката, риска от снижене се запазва. През изминалата седмица понижението на паунда се преустанови, двойката рязко се възстанови след спада в началото на седмицата и достигна зоната на съпротива 1.9800-1.9850. На дневната графика низходящия натиск се запазва, двойката остава в рамките на низходящия канал, горната граница на който се намира в района на 1.9850. Укрепването зоната на съпротива може да даде сигнали за възстановяване на паунда в района на 2.00-2.01. Връщане под 1.9660 може да предизвика понижение на двойката.

USD-JPY

През декември двойката направи корекция след тестване на 107.20, но месеца закри практически без изменение. През изминалата седмица двойката преодоля силната подкрепа и рязко се понижи, достигайки минимално равнище от май 2005 г., но закривайки седмицата практически без изменение и образувайки „дожи“. Низходящия натиск на дневния таймфрейм все още остава силен докато двойката е под зоната на съпротива 108.00-108.50 и на фона на негативната динамика на фондовия пазар. Укрепването над 108.50 може да провокира укрепване на двойката с общи цели в района на 112.00. Преодоляването на подкрепата в района на 106.00 ще сформира сигнали за по-нататъшно понижение.

USD-CHF

През декември двойката коректира, след което възобнови снижението и закри месеца практически без изменение, с началото на годината падението разко се ускори. През изминалата седмица двойката не успя да преодолее минимума в района на 1.0830 и закри втора седмица подред практически без изменение. На седмичния таймфрейм е образувана „утринна звезда дожи”, формирана е конвергенция, която може да стане силен сигнал за обръщаща тенденция. На дневния таймфрейм е формирана конвергенция, която може да предизвика рязък ръст по двойката и говори за риск от завършване на низходящата тенденция. Предпоставките за обръщане на тенденцията вече са формирани, укрепване над 1.1000 може да стане сигнал за ръст по двойката. За развитието низходяща тенденция е необходимо ясното укрепване под нивото 1,0880.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *