Финансовото министерство откри проблеми с единното платежно нареждане

След въвеждането на единната данъчно-осигурителна сметка възникнаха два вида проблеми – едните, свързани с хора, които са във временно финансово затруднение и нямат възможност да плащат всичките си задължения за данъци и осигуровки, а другата група проблеми – заради неподадени или подадени, но със сгрешени данни осигурителни декларации. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на финансите Людмила Петкова, цитирана от БТА.

Единното платежно нареждане бе въведено от началото на годината.

Тя говори пред медиите, след като в Министерството на финансите заседаваха съвместно комисиите по бюджетна политика и по осигурителни отношения към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Обсъждахме промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които включват промени, свързани с единната сметка, а както и промените в Закона за ДДС, отнасящи се до въвеждането на обратно начисляване на ДДС за зърнени и технически култури“, обясни Петкова. По време на срещата представители на работодателите и синдикатите са поискали да започне дебат за единната сметка на ниво тристранен съвет.

Петкова коментира, че при единната сметка основното объркване идва от неподаването на осигурителните декларации 1 и 6, като по този начин хората, дори и да си плащат осигуровките навреме, системата не ги отчита, а ги приема за надвнесени суми.

Тъй като по единната сметка се погасяват първо най-старите задължения, може да се случи също и внесените за осигуровки суми да отидат за плащане на по-стари задължения към хазната. Когато
декларациите не са подадени, вноските стоят като надвнесени, тъй като не могат да бъдат обвързани със задължението по декларацията, обясни Петкова. Тя обаче подчерта, че няма да се допусне хора, които не са подали осигурителни декларации, а са внесли сумите, да бъдат лишени от осигурителни права и медицинска помощ.

В момента НАП е предприела действия да уведоми всички идентифицирани, че не са подали справки-декларации 1 и 6, с които се декларират и социални, и здравни осигуровки. Проблемът може да възникне при всички – и при самоосигуряващи се, и при работодатели, и при общини – в момента се прави цялостен анализ и проверка на всички осигурителни декларации, каза заместник-министърът.

От НАП коментираха пред БТА, че работодателите по-рядко пропускат да подадат декларации, а проблемът по-често възниква при самоосигуряващите се. Те са длъжни да подават декларация 1 всеки месец, а декларация 6 – веднъж годишно, но ако не направят това, дори и да си плащат осигурителни вноски, това не може да се отчете от системата, защото за разлика от преди единната сметка се нуждае от поясняване за какво се плащат конкретните суми, посочи Росен Бъчваров, говорител на НАП. Той увери, че вноските не се губят, в най-лошия случай остават като надвнесени по сметката на съответния човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *