Франция, Италия и Белгия имат 3 месеца да си оправят бюджетите за 2015-а

Eвропейската комисия оповести днес есенния си пакет от доклади, свързани с икономическото управление в страните членки на съюза.

Франция, Италия и Белгия получиха допълнителни три месеца да приведат своите бюджетни планове през 2015 година в съответствие с правилата за дълга и дефицита на ЕС, обяви ЕК, съобщава news.bg.

Комисията проверява проектобюджетите на страните според система за предварително разрешаване на финансовите проблеми. В екстремни случаи ЕС има власт да налага санкции срещу страни членки, ако не спазват общоевропейските бюджетни правила.

„Взех решение да не се налагат санкции“, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за италианския всекидневник La Repubblica и други европейски издания.

„Би било лесно да накажеш страни, които не уважават правилата от Договора за стабилност и растеж. Нуждаем само от прилагане на процедурите. Но аз избрах преговори и ще ги изслушам“, добави той.

Франция и Италия през последните месеци са под натиск от Брюксел заради очакванията, че техните бюджети ще бъдат в съответствие с установените от ЕС правила.
Техните бюджети ще бъдат подложени на проверка в началото на март, обяви Комисията, давайки повече време да „предприемат необходимите мерки“ и да се види реалният ефект от предприетите стъпки.

Европейската комисия е установила, че представените от Франция през октомври допълнителни мерки не са достатъчно да намалят дефицита на страната.
Рим в същото време пък е помолен да направи повече за намаляване на дълга си, който е сред един от най-високите в еврозоната. Комисията предложи мерки, включително политики за икономически ръст, по-голяма ефективност в публичните разходи и приватизация, за да постигне тази цел.

Испания, Малта, Австрия и Португалия са пред риск да нарушат правилата за дефицит и дълг, предупреди, предупреди ЕК.

Комисията е дала „зелена светлина“ на бюджетните планове на Германия, Ирландия, Люксембург, Холандия и Словакия. Не са разглеждани бюджетите на Гърция и Кипър, тъй като все още са под мониторинг за прокарване на икономически реформи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *