Фрапираща е разликата в числата на одиторите на КТБ

Над 4 млрд. лв. от капитала на Корпоративна търговска банка липсват, показаха одиторските доклади за състоянието на банката, огласени вчера от БНБ. От Централната банка допускат вариант за оздравяване на банката, ако Народното събрание приеме бързи промени в Закона за кредитните институции.

Икономистът Любомир Дацов обаче е категоричен, че не е правилно да се говори за дупка, защото в момента липсват 4,2 милиарда лева от финансовите отчети. Но тези средства липсват, защото са дадени и са инвестирани в определени фирми и предприятия. „Одиторите правят оценка, че срещу тях няма реален залог. Нормално е да си помислиш, че след като няма обезпечение, тези пари едва ли ще бъдат върнати в банката. Като че ли нещата са предизвестени вече. Очаквахме, че тези лоши кредити ще бъдат в рамките на милиард – милиард и половина, което правеше възможно да има интерес от външен инвеститор за оздравяване на банката. При такава сума – 4,2 милиарда мисля, че е безсмислено да се правят спекулации, че банката ще бъде оздравена. Мисля, че ще се върви по стандартния ред, предвиден от закона“, прогнозира Дацов в интервю за БНР.

Бившият заместник-финансов министър смята, че ще има съществен проблем в изплащането на влоговете, ако се обяви КТБ в ликвидация. „Никой не трябва да се съмнява, че гарантираните депозити ще бъдат изплатени. Надявам се да бъдат изплатени навреме“, успокоява вложителите в КТБ Любомир Дацов.

За Христо Михайловски от Агенция за кредитен рейтинг звучи невероятно, че обезпечението на кредитите е около 13 процента. „Даже за една група са около 2 процента. Вие знаете, че в България кредитите се отпускат не при анализ за възможност за генериране на паричен поток от бизнеса, а се търси обезпечение. И то от порядъка на 130 – 150 процента. Тук са 13 процента“, обясни Михайловски.

Според него, другото интересно нещо е, че официалната информация казваше, че лошите кредити са около 2 процента. При този анализ на одиторите те са около 80 процента. „Струва ми се невероятна огромната разлика в числата, които се представят. Не мога да потвърдя тези числа, но това е фрапираща разлика. Истината е тази, че положението на банката не може да се влоши до такава степен за 3,4 или 8 месеца“, подчерта Христо Михайловски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *