Хампарцумян: Събития на БФБ в края на 2007-ма бяха навреме

DarikFinance потърси мнението на Левон Хампарцумян, изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк” и председател на Асоциацията на търговските банки, за последните движения на валутните, стоковите и фондовите пазари и тяхното отражение върху България и българската икономика.

Резките колебания на валутните и стоковите пазари бяха очаквани от анализаторите, но изглежда изненадаха с размера на движението. Доколко те бяха очаквани за Вас и какво ще бъде отражението тук, в България?

Размерът и продължителността на кризата, разбира се, никой не би могъл да предвиди. Същевременно, още в началото на миналата година имаше индикации, че такива събития могат да настъпят. Поне за професионалистите не са били изненада като факт. По-скоро, ако е имало някаква изненада, това е размерът и дълбочината на кризата, и донякъде продължителността. Същевременно директно въздействие върху България няма, защото България е малка икономика, за да участва в тези големи процеси. От друга страна, индиректното влияние, разбира се, че се усеща. Защото България въпреки че е малка държава, е отворена икономика.

Какво означават за България 1.5459 долара за едно евро и 106 долара за барел петрол?

Това показва, че доларът продължава да бъде слаб, защото американският Федерален резерв иска да задържи нещата в това положение. Същевременно това не е само лоша новина, защото знаем, че България е много зависима от внос на енергийни източници, а те са деноминирани в долари. Така че, това ни облекчава в известна степен.

Т.е. поскъпващото евро частично компенсира поскъпващия петрол?

Частично, и това, което е важно, е, че ние трябва да си наредим държавата и икономиката по начин, по който да произвежда ефективно стоки и услуги. Да привлича инвестиции, да прави работата на местната икономика ефективна, а от там нататък това, което се случва на международните пазари е даденост, върху която ние не можем директно да влияем. Затова казвам, че трябва да повишаваме устойчивостта и ефективността на такива шокове, а не да се кахърим и да се оправдаваме с тези явления, които се случват независимо от нас.

Това отнася ли се и до движенията на Българската фондова борса, на фона на това, което става навън?

Да, същото е. Аз мисля, че събитията, които видяхме в края на годината на БФБ, парадоксално бяха „много навреме”. Защото, ако се бяха случили след година или две, то щяхме да имаме много по-тежки последствия за инвеститорите на борсата.

Какво става с ипотечното кредитиране от началото на годината, предвид на разнопосочните данни, които постъпват като информация?

Ако има промяна, то тя ще бъде в това, че вече не работим в такава свръх оптимистична среда по отношение на недвижимостите. Същевременно фундаменталната нужда от растеж на пазара на недвижимостите в България я има, защото тук има драматичен недостиг на търговски площи, на модерни логистични съоръжения, на индустриални помещения и мощности. Така че от тази гледна точка растежът ще бъде налице и предпоставките за растеж са налице. Това, което няма да виждаме, е зле замислени проекти, които да носят пари на хората, които са ги замислили и финансирали. Добрите проекти ще бъдат успешни, а неуспешните проекти просто ще носят загуби както на хората, които са вложили собствения си капитал, така и на финансовите институции, които са ги финансирали.

Другият въпрос, който интересува получателите на кредити, а и лицата с депозити, е за лихвите. Каква е вашата прогноза за тяхното движение?

В момента сме в една фаза, в която надбавките върху лихвата имат тенденция за растеж. Основата на лихвата отново зависи от процесите в световната икономика. В зависимост от това дали съответният регулатор иска да бъде проинфлационен или антиинфлационен или да се опитва по някакъв начин да предотврати някаква рецесия, както е в Америка, основата може да отива в една или друга посока. Това е базовата лихва. Надбавките за България има достатъчно много предпоставки, за да смятаме, че ще се стабилизират или леко ще нараснат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *