Целеви данък може да донесе сигурни приходи за здравното осигуряване

Алтернатива на повишението на здравните вноски е въвеждането на целеви (earmarked) данък, който да гарантира сигурни приходи за здравно осигуряване. Широкият пакет от здравни услуги предполага създаване на актюерски капацитет в НЗОК и поддържане на резерви, управлявани от самата каса, а не като част от фискалния резерв на страната.
Моделът на управление на НЗОК не съответства на степента на държавно участие в нейното финансиране и затова реалното управление сега се осъществява от правителството, а по закон то е трипартитно. Разделянето на рисковете “болест” и “майчинство” на здравни услуги, финансирани от НЗОК и парични обезщетения за временна неработоспособност, администрирани от НОИ, води до системни злоупотреби и загуба на огромни обществени ресурси.
По подобен начин стои и въпросът с експертизата по трайната работоспособност. Това са част от констатациите и предложенията, които ексшефът на НОИ – доц. Йордан Христосков, зам.-ректор по учебната дейност на ВУЗФ, направи в София по време на конференция, посветена на финансовата устойчивост и качеството на здравеопазването.
Според доц. Христосков, пакетът от здравни услуги трябва да се свие, за да отвори пространство за допълнително здравно осигуряване (надграждащо към НЗОК и допълнително частно). Големият дял на здравно неосигурените лица налага създаване на отделна система за здравна защита за маргиналните групи от обществото. „Ако искаме да запазим сегашния пакет и обхват на здравното осигуряване, трябва да се увеличатвноските и да се премахне неравностойността на участие на държавата от една страна и работодателите и работниците – от друга“, посочи още лекторът. Ексшефът на НОИ посочи, че радикално решение за решаване на този проблем е обединяването на вноските за тези рискове и създаването на единна осигурителна администрация.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *