Централната банка на Италия затяга контрола върху прането на пари

Мафията в Италия е засилила дейността си по изпиране на пари от началото на кризата, след като банките намалиха отпускането на заеми. Така се отвори ниша, която криминалният капитал запълни, твърди централната банка на страната.
„Кризата даде възможност на организираната престъпност да процъфтява, тъй като тя разполага със средства. А който държи големи суми в брой, като престъпните групировки, може да прави инвестиции, които не са по джоба на другите. Сега вече те могат да инвестират в напълно легален бизнес“, коментира Анна Мария Тарантола, заместник-генерален директор на Bank of Italy в интервю от 12 юли.

Отделът за финансово разузнаване е проследил 15 000 съмнителни транзакции през първата половина на тази година, което е с 52% повече спрямо година по-рано и надминава общия им брой през 2008 г. Досега над 20% от подадените доклади водят до криминални разследване и отиват при прокурор.

Прането на пари се състои в укриване на нелегален приход от страна на престъпната група и насочването му през законни канали. Икономиката на Италия, която е четвъртата най-голяма в Европа, се сви с 5% през миналата година и централният трезор прогнозира растеж от 1% през 2010 г. Банковото кредитиране забави ход през 2008 и 2009 г., а сега търсенето се увеличава, но невинаги се задоволява.
В същото време приходите на организираните престъпни групи са нараснали с 4% до 135 млрд. EUR през миналата година, според данни на групата за анти-рекет SOS Impresa.
Според МВФ прането на пари възлиза на 2-5% от световния БВП. В Италия обаче то достига 11% от БВП, според бившия главен прокурор срещу мафията Пиер Луиджи Виня. Централната банка провежда свое изследване за да даде оценка на мащаба на проблема, заяви Тарантола.

Небесна Христова, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *