Централната банка на Китай очаква 7% ръст на БВП тази година

През текущата година брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай ще нарасне със 7%, тоест – с 0,3 процентни пункта по-бавно от отчетения ръст през 2014 г. Това става ясно от публикуван днес доклад на Централната банка на Китай, цитиран от ТАСС.

„До края на годината промишлените предприятия на Китай ще демонстрират умерен ръст заради забавения ръст на китайската икономика и наличието на различни фактори на международните пазари“, се казва в документа.

Експертите на банката отбелязват, че независимо от смекчаването на монетарната политика на Народната банка на Китай чрез намаляването на лихвите по кредитите и намаляването на задължителните резерви, редица компании все още са изправени пред трудности при привличането на средносрочни и дългосрочни заеми.

„Недостигът на кредитните средства и затягането на изискванията за защита на околната среда от страна на китайското правителство забавят процеса по техническата модернизация на традиционни сектори на китайската индустрия“, се казва още в документа.

При този темп на нарастване индексът на потребителските цени, ключов индикатор за инфлацията в страната, трябва да възлезе на 1,6%, което е с 0,4 пр. пункта по-ниско ниво, отколкото през 2014 г.

В Китай от месеци се отчита постепенно забавяне на икономиката. Така например през 2010 г. БВП нарасна с 10,4%, през 2011 г. – с 9,2%, а през 2012 г. – със 7,8%. В края на 2013 г. икономическият растеж на Китай се забави до 7,7%, а през миналата година – до 7,3%.

Тази година валутният пазар на Китай регистрира най-волатилния си период от десетилетие насам, когато централната банка неочаквано девалвира юана с 2% през август. На фона на подозренията, които този ход породи, Поднебесната империя може би стартира серия от конкурентни девалвации – нещо, което Пекин отрича. Но Централната банка на Китай интервенира агресивно, за да окаже подкрепа на юана.

През юни 2013 г. Китай претърпя кредитна криза, когато краткосрочните лихвени проценти се изстреляха до нива от около 30%. Тогава централната банка допусна сътресение на паричния пазар, за да принуди банките да ограничат рисковото кредитиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *