Централните банки осъществиха рекорден обмен на китайски юан.

Това събитие показва нарастващата значимост на китайския юан на международната сцена.

Валутните суапове обхващат отпускане и заемане на валута на другата страна от централните банки, съгласно споразумение за размяна на главницата и плащане на договорен лихвен процент на определена бъдеща дата.

Китайската народна банка (КНБ) обяви, че към края на март общият непогасен остатък по всички валутни суапове е надхвърлил 109 милиарда юана ($15.6 милиарда), което е вторият по големина тримесечен скок в историята. Този ръст се дължи на факта, че все повече държави предпочитат да уреждат търговията си с Китай, използвайки местните си валути, като по този начин намаляват зависимостта си от щатския долар. КНБ не оповести конкретните държави, които са се възползвали от това улеснение.

Например, Аржентина обяви, че ще използва суаповата си линия, за да финансира вноса от Китай, в отговор на спада на песото. Бразилия също се съгласи да урежда някои сделки в местни валути и предприеха мерки за улесняване на транзакциите в юани с Китай.

Въпреки строгия капиталов контрол в Китай, който представлява значителна пречка за повишаване на статута на юана, санкциите на САЩ срещу страни като Русия косвено подпомагат популяризирането на юана като алтернатива за международни транзакции.

Въпреки това не всички държави могат да се възползват от своите линии за обмен с КНБ. Шри Ланка не може да използва своето суап споразумение с Китай на стойност $1.5 милиарда поради изискване, свързано с броя на месеците на покритие на вноса.

Растящото влияние на китайския юан причинява загриженост сред американските съюзници. Все още е далеч от това юанът да се превърне в световен стандарт, тъй като американският долар продължава да доминира в над 80% от международната търговия. Промяната на текущата уредба ще изисква значителни усилия и дълъг период от време.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *