Централни банки обезпокоени от пазарния срив

Световните капиталови пазари продължават да са силно на червено, след като акциите на компании от развиващи се икономики са най-разпродаваните в момента. Анализатори коментират, че европейските пазари може да започнат стабилизиране, след като от ФЕД не спират да дават сигнали за ново по-агресивно лихвено съкращение. Пазарните участници вече са почти напълно убедени, че рецесията в САЩ ще се състои, а световната икономика ще се забави чувствително.

Чуват се слухове за евентуална извънредна среща на американския Федерален Резерв днес, с цел смъкване на лихвеното ниво, въпреки че това за сега остава малко вероятно. При така стеклите се обстоятелства, си заслужава да се съсредоточим над няколко фактора, които трябва да се наблюдават.

1. Силна промяна в икономическото състояние на света. Бурната разпродажба на американски активи и прогнозите за рецесия в страната, ще се отразят като силен удар върху икономиките на развиващите се страни. Американската икономика, обикновено се съкращава с 1/3 при големи катаклизми, какъвто може би пазарите оценяват в момента. Акциите на компании от развиващите се пазари в Европа и Азия, бяха силно надценени през последните години, като в момента големите чужди инвеститори осребряват огромните си печалби и създават предпоставка за тежки корекции.

2. Резки пазарни движения. Двудневният силен спад на световните борсови индекси, надминава тревожно 10-те процента. Спекулантите закриват трескаво позициите си на капиталовите и стокови пазари, което неминуемо води до оцветяване на пазарите в червено. Най-силен спад има при акциите на финансовите и добивните компании, тъй като това са и най-засегнатите сектори от кризата в момента.

3. Дали ФЕД ще заседава спешно довечера? Прекалено бързото влошаване на пазарната обстановка, може да изправи американските централни банкери на нокти. Председателят на ФЕД Бернанке, вече даде да се разбере, че готви силно смъкване на лихвите в края на месеца от 0.5 процентни пункта до 3.75%. От вчера обаче, пазарите оценяват почти на 100% вероятността, ФЕД да направи невижданото от много години рязко смъкване с 0.75 процентни пункта директно до 3.50%. Сред пазарните участници днес, плъзна слухът, че може би още довечера ще станем свидетели на лихвено понижение, както това се случи по време на борсовата криза – октомври 1987 г. Ако днес нещата опрат до понижаване на лихвата, то това трябва да е поне с 0.5 процентни пункта, за да се отрази на пазара. Все пак, повечето икономисти смятат, че този слух е пуснат нарочно, за да стимулира борсата, докато ФЕД изчака редовното заседание на 30 януари.

4. Централните банки на другите световни икономики. Европейските банкери и финансови министри се опитват да запазят спокойствие, като твърдят, че икономическата рецесия за сега не може да обхване Европа. Банкерът Вебер от ЕЦБ, пък продължава да държи на своята си позиция за лихвено повишение, което да се справи с растящата инфлация. За сега, британските и европейски финансисти стоят настрана и наблюдават до къде ще стигнат разпродажбите и какви последици ще има това. Ако обстановката не се успокои скоро, можем да очакваме извънредно смъкване на лихвите от ЕЦБ съвсем скоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *