Цепим бързия кредит до стотинка.

Хората вече не взимат бърз кредит повече, отколкото им трябва, а точно определена сума. Искат да са сигурни, че след това ще могат да я изплатят. Това каза вчера Таня Обущарова от фирма „Провидент България“. Средната продължителност на кредитите е 40-45 седмици.

Според нея българите са все по-оптимистични за личното си финансово състояние. „Разчитайки, че то ще се подобри, са склонни да вземат кредит. Средната сума на изтеглените бързи заеми е 500-600 лв. Най-често те са за неотложни неща, свързани със здравето или ремонти в къщи“, уточни тя.

Проучване на „Провидент“ и GfK, проведено през април, сочи, че 32% от анкетираните българи са оптимисти за икономиката. „Изненадан съм от резултатите, защото тук ми казват колко песимистични са българите“, каза Атила Хорват, генерален директор на „Провидент България“: „Затова те планират да пътуват повече в страната и чужбина, отколкото унгарците. Резултатите са близки до румънските. Може би обяснението е, че българите ще пътуват за Гърция, а румънците – към България. Откакто съм тук се уверих, че българите знаят как да се наслаждават на живота и да използват пълноценно своята отпуска“, допълни шефът на фирмата за бързи кредити.

40% от нашенците ще изтеглят пари от спестяванията си, за да отидат на почивка тази година, показва още проучването. 33% от анкетираните българи ще пътуват в страната, 14% – в чужбина, а 26% ще си останат вкъщи. За сравнение, средно около 47% от останалите европейски респонденти смятат да прекарат лятната си ваканция у дома.

Изследването е направено сред клиенти на „Провидент“ в осем държави – България, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Литва и Мексико.

Почти 60% от българските респонденти казват, че техни роднини или приятели са се обръщали към тях за финансова помощ през последните 6 месеца и това ги поставя сред първите по този признак. Съответно 35% от тях биха изтеглили пари, за да помогнат на близките си. „Това е много висок процент и показва съпричастността на българите към своите роднини и приятели. Средният за Европа дял на хората, готови да помогнат на близките си, е около една четвърт“, подчерта Атила Хорват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *