Цигарените фабрики вървят добре

Въпреки че от началото на 2007 г. се задействаха редица фактори, които наложиха нови пазарни условия и правила за дейността на българските цигарени фабрики от структурата на „Булгартабак холдинг” АД, неконсолидираните счетоводни отчети на част от дружествата за полугодието не сигнализират влошено финансово състояние и спад в продажбите. Напротив, най-големите предприятия, които същевременно са и публични компании – „София-БТ” АД и „Благоевград-БТ” АД отчитат ръст както в приходите от продажби, така и в нетния финансов резултат за първите шест месеца на 2007 г. спрямо същия отчетен период на 2006 г.

При „София-БТ” АД, приходите от продажби са нараснали с 25.7%, в т.ч. ръстът в приходите от продажби на продукция като основна част от приходите е 21.4%; процентите при „Благоевград-БТ” АД респективно са 37.7% и 18.8%. Неконсолидираната печалба на софийската цигарена фабрика за първото полугодие на 2007 г. е в размер на 4 900 хил.лв. спрямо 1 600 хил.лв. за същия период на 2006 г. Към края на второто тримесечие на настоящата година „Благоевград-БТ” АД отчита печалба от 15 412 хил.лв. спрямо 7 156 хил.лв. към 30.06.2006 г. „Слънце Стара Загора – Табак” АД също приключва полугодието с ръст в нетната печалба спрямо първите шест месеца на 2006 г. (2 303 хил.лв. за 2007 г. спрямо 1 699 хил.лв. за 2006 г.), въпреки че приходите от продажби на продукция са намалели с 3.6%.

Новите пазарни условия обаче съществено са повлияли на четвъртата голяма фабрика от структурата на тютюневия холдинг – „Цигарена фабрика Пловдив” АД, която до скоро носеше наименованието „Пловдив-БТ” АД. Към 30.06.2007 г. приходите от продажби на продукция на дружеството са спаднали с 14.1%, а съвкупните приходи от продажби с 33.1%. Респективно нетната печалба за полугодието е в размер на 1 225 хил.лв. спрямо 4 066 хил.лв. към 30.06.2006 г. В резултат на новите пазарни условия дружеството отчита спад в пазарния си дял в страната от началото на 2007 г. от 12.9% на 10.2%. Основните фактори, довели до загубата на пазарни позиции, които представляват заплаха и за останалите фабрики от холдинга са следните:

На първо място, от началото на 2007 г. след като България стана член на ЕС, митата за внос на цигари отпаднаха, което доведе до либерализация на тютюневия пазар в страната.

На второ място, регистрационният режим на ценообразуване позволи свободно определяне на цените на дребно на цигарите. Така от началото на 2007 г. на българския пазар значително нарасна предлагането на цигари в средния ценови сегмент от чужди производители при по-ниски ценови равнища от тези на дъщерните дружества от структурата на „Булгартабак холдинг” АД.

Като се прибавят към горепосочените фактори, засилените рестриктивни мерки за борба с тютюнопушенето, ограниченията отноно рекламата на тютюнвите изделия и въвеждането на норми за допустимо съдържание на вредни съставки в цигарите, се оказва че българските циагрени фабрики са принудени да осъщестяват дейността си при доста по-сурови пазарни условия и най-вече при по-изострена конкуренция.

Това ги изправя пред предизвикателствата да провеждат гъвкава ценова политика и същевременно да правят допълнителни инвестиции за нови технологии.

Може би именно поради заплахата, свързана с новата пазарна ситуация, още през февруари 2007 г. Надзорният и Управителният съвет на „Булгартабак холдинг” АД взеха решение за откриване на процедури за продажба на притежаваното от холдинга акционерно участие в „София-БТ” АД, „Благоевград-БТ” АД, „Цигарена фабрика Пловдив” АД, „Слънце Стара Загора-Табак” АД и „Плевен-БТ” АД. Говореше се, че четирите цигарени фабрики („София-БТ” АД, „Благоевград-БТ” АД, „Цигарена фабрика Пловдив” АД, „Слънце Стара Загора-Табак”) най-вероятно ще бъдат продадени през борсата.

Към момента обаче обект на внимание са други три предприятия от групата на тютюневия холдинг – „Кърджали-Табак” АД, „Ямбол-Табак” АД и „Гоце Делчев-Табак” АД. Последната компания е публична и ще бъде раздържавена посредством закрит смесен аукцион на БФБ-София АД, който ще се проведе на 08 август 2007 г. Минималната покупна цена за пакета от 753 062 акции – собственост на „Булгартабак холдинг” АД, представляващи 78.27% от капитала на дружеството, е 2.25 млн.лв.

За другите две дружества е предвидена продажба чрез публично оповестен конкурс. Минималната цена за дяла на „Булгартабак холдинг” АД в „Ямбол-Табак” АД, представляващ 256 170 акции (99.73%), е 600 000 лв., а за този в „Кърджали-Табак” АД (461 828 акции, 90.56%) – 2.10 млн.лв.

Това е вторият опит за продажба на трите дружества след неуспешните процедури през май тази година. Минималната конкурсна цена за „Кърджали-Табак” АД е подобрена с 400 000 лв., а тази за „Ямбол-Табак” АД – със 100 000 лв. При „Гоце Делчев-Табак” АД няма промяна в предлаганите ценови условия.

В случай на успешно приключване на предстоящите процедури за продажба, холдингът ще има отчетени зад гърба си 7 приватизирани дъщерни дружества – трите гореизброени, заедно с „Пазарджик-БТ” АД, „Сандански-БТ” АД, „Дупница-БТ” АД и „Смолян-БТ” АД. Остават още 15 дружества (без смесените дружества в чужбина), сред които най-тежките процедури се очертават за четирите цигарени фабрики – „София-БТ” АД, „Благоевград-БТ” АД, „Цигарена фабрика Пловдив” АД, „Слънце Стара Загора-Табак” АД, най-вече поради изясняване начина на продажбата им.

Михаела Колева, лицензиран инвестиционен консултант

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *