Чакаме с 1,5 млн. тона по-малко зърно тази година

С 1,5 млн. тона по-малко ще бъде зърнената реколта тази година. Очаква се добивът да бъде общо около 4 млн. тона, докато преди е достигал 5,5 млн. тона. Това съобщи за „Новинар“ Ангел Вукодинов, който е член на Контролния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Той обясни, че през есента и зимата е имало много киша и това се е отразило негативно върху семената.

По думите му добра ще бъде реколтата единствено на зърнопроизводителите в Северна, Централна и Североизточна България, докато в останалите части на страната лошите климатични влияния са съсипали голяма част от нея.

Не са оптимистични прогнозите за царевицата и слънчогледа. Очаква се добивът да бъде с 10 процента надолу на декар.

„Преди месеци предвиждахме добра реколта, но в момента сме притеснени заради жегите и сушата“, уточни Вукодинов.

Той допълни, че на местата, където има поливни системи, ще има компенсации, въпреки че става дума за много малко напоявани площи в страната. Именно заради очакваната по-малка реколта на царевица заради сушата експерти предвиждат, че много от производителите ще се насочат към поливното земеделие.

Вукодинов каза още, че изкупните цени са като миналогодишните. „В момента рапицата върви около 650-740 лв. за тон, а добивът е от порядъка на 200 кг на декар.

„При пшеницата все още има надлъгване между търговци и производители и цената не е ясна“, уточни експертът. Според него се очаква качествената пшеница да се продава за около 300 лв. на тон.

Сред производителите с най-добра реколта на пшеница тази година са в Ловешко, където прибирането на зърното вече приключи.

Средният добив при пшеницата е 467 кг/дка, което е с 10% повече от 2014 г., съобщи директорът на Областната дирекция „Земеделие“ в Ловеч Димитър Николов, цитиран от БНР.
Най-висок е добивът в Тетевенска община – средно 500 кг/дка. При ечемика реколтата също е по-добра – 444 кг/дка е средният добив. Производителите на рапица обаче имат по-нисък добив – със 100 кг по-малко в сравнение с миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *