Чуждите инвеститори бягат от страната, българите ще са принудени да крадат

Чуждите фирми си стягат багажа и напускат един от най-новите, отдалечени и бедни краища на Европейския съюз – България, докато парламентарните избори наближават, предаде Ройтерс. Агенцията дава за пример затварянето на мелницата за хартия в Стамболийски. Собственикът й е базираната в ЮАР Mondi, я затвори, защото глобалната рецесия е намалила търсенето. Хората от Стамболийски и икономистите обвиняват некомпетентността на правителството за това, че страната се е оказала неподготвена за кризата.

В България няма производство на луксозни стоки и икономиката се е оказала на милостта на бързо движещите се разработчици и производители. Страната ни е уязвима, защото не се е възползвала от неотдавнашния икономически бум, за да поднови инфраструктурата или да се справи с корупцията и организираната престъпност. Приходите от чужбина са спаднали наполовина до 995 милиона евро за първите 4 месеца на тази година. Някои инвестиции от Китай и Близкия Изток все още продължават, но икономистите очакват преките чуждестранни инвестиции да спаднат поне наполовина до 3-3,5 милиарда евро за цялата година.

Кризата все още не е била усетена толкова болезнено, колкото в Латвия или Унгария, но изследване на държавната агенция НЦИОМ показва, че 38% от българите се опасяват, че може да загубят работата си през следващите 6 месеца. Повече от половината са се отказали от планове за лятна почивка или подобрения на дома си. Правителството обещава, че безработицата ще остане под 10%, отбелязва Ройтерс. Понастоящем в страната без работа са 7% от хората в трудоспособна възраст.

Очакванията са годините на предпазлива политика и натрупването на 22,7 милиарда лева твърд валутен резерв, над 30% от БВП да предпазят икономиката. Въпреки това над 5 000 души губят работата си всеки месец. Анализаторите предупреждават, че на следващото правителство в София може да се наложи да потърси заем от МВФ, подобно на Румъния, Унгария и Латвия.

Няма спешна нужда от пари, но очевидно на макроикономическо ниво някой е спрял кранчето, казва Ларс Кристенсен, икономист в Danske Bank. Турски, гръцки, британски и испански компании се изтеглят от България. Икономистите смятат, че свежи капитали може да дойдат от Китай, който е третата най-голяма икономика в света, и се стреми да диверсифицира инвестициите си, или от някои арабски страни. Миналият месец китайският производител на автомобили „Велика стена“ започна строежа на автомобилен завод, а други китайски инвеститори обмислят енергийни проекти, включително въздушни електростанции и петролна рафинерия. По-рано тази година инвестиционен фонд на Султана на Оман купи дял в българската Корпоративна търговска банка и съобщи, че разглежда възможностите за инвестиции в туризма и енергетиката. Емирът на Катар посети страната два пъти тази година, за да прецени потенциала на недвижимите имоти, туризма и енергетиката. Подобни проекти предлагат надежда, но не помагат за смекчаване на последиците от кризата, подчертава Ройтерс.

Според някои анализатори, една трета от 150-те хиляди работещи в текстилната индустрия ще загубят работата си тази година, докато инвеститорите търсят по-евтина работна ръка на места като Украйна и Молдова. Финансовите услуги и недвижимите имоти, довели повечето от шестте милиарда евро годишни чуждестранни инвестиции, са замръзнали. Текущият български дефицит остава на опасно високото равнище от 22% от БВП, едно то най-високите в ЕС. Ако София се принуди да изчерпи запасите си то чужда валута, за да покрие дефицита, България може да се принуди да изостави обвързването на българската валута към еврото – което мнозина смятат за гаранция за икономическа стабилност.

Анализаторите смятат, че София трябва да предложи реалистично обещание за подобрение на инфраструктурата и да покаже резултати в борбата с корупцията, за да възстанови доверието на Брюксел, че може да се разпореди успешно с 11 милиарда евро фондове на ЕС и да примами обратно инвеститорите.

Наистина е зле. Безработицата ще скочи. Какво ще правим? Ще трябва да крадем, какво друго, казва 35-годишният Тодор Митрев, строителен работник и баща на две деца, който не е имал стабилна работа от две години. Правителството е виновно, завършва Ройтерс с цитат.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *