Шансовете България да получи финансови компенсации от Европейския съюз заради спрените реактори на АЕЦ „Козлодуй” са реалистични

Шансовете България да получи финансови компенсации от Европейския съюз заради спрените реактори на АЕЦ „Козлодуй” са реалистични, но сумата подлежи на преговори и зависи от възможностите на съюза. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев в отговор на журналистически въпрос относно възможността за получаване на компенсации заради спирането на 3 и 4 блокове на атомната централа.
Той припомни, че още през декември 2005 г, България е поставила въпроса за необоснованото получаване на компенсации за предсрочното спиране само до 2009 г. При прегледа на изпълнението на бюджетната перспектива и корекции за 2010 – 2013 година ние получихме възможност да преговаряме. Нашите аргументи са достатъчно убедителни. Те са реални и се основат на съпоставка с подкрепата, която получават Словакия и Литва с аналогични случаи.
Помолен да коментира кризата със столичния боклук, премиерът изрази тревога от факта, че тя е била предвидима, но не са взети необходимите мерки. Той изказа сериозни съмнения дали тя не е предизвикана и не цели конкретен резултат, тъй като има голяма разлика между сумите, които се плащат на досегашния концесионер „Новера“ и общинските фирми.
Създава се впечатлението, че през последните три години управлението на столичната община е прерманентна криза. Това няма как да не безпокои софианци, каза още Сергей Станишев и подчерта, че това, което в момента се предлага е по-скоро плащане на значителни средства от бюджета на Столична община за сметка на данъкоплатците. Той припомни, че предложение за разваляне на концесионния договор с „Новера” е имало още през януари 2007 г.
Премиерът изтъкна, че правителството неведнъж е подпомагало Столична община в разрешаването на проблема с битовите отпадъци и изрази опасение, че сега отново може би ще се наложи намеса от страна на държавата в рамките на законовите правомощия.
Министър-председателят коментира и предстоящите избори, като подчерта, че двата вота за Европейски и Национален парламент вероятно ще бъдат разделени. Причините затова са и технологични, от гледна точка на времето, което е необходимо за приемането на изборното законодателство и заради организационната подготовка на самите изборите.
През следващите седмици предстои Народното събрание да разгледа различните законопроекти, свързани с промените в изборното законодателство. Важно е промените да се приемат достатъчно бързо, за да има ясни правила за изборите и резултатите да бъдат неоспорими, каза в заключение премиерът.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *