Шансовете ЕЦБ да действа са все по-големи

Вероятността Изпълнителния съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме мерки за допълнително разхлабване на паричната си политика още на следващата си среща през юни е все по-висока. Това заяви членът на институцията Ив Мерш, засилвайки още повече сигналите, че банката ще действа срещу ниската инфлация в еврозоната, пише MarketWatch.

По думите му ЕЦБ притежава нужните инструменти да разхлаби още паричната си политика. Той обаче не посочи какви конкретнистъпки биха могли да бъдат предприети.

Много от анализаторите смятат, че европейската банка ще понижи всичките си ключови лихви, включително и тази по овърнайт депозитите. В момента ставката е при 0%, което означава, че ако бъде понижена допълнително, банките ще трябва да плащат за депозирането на средства в централната банка. Това би могло да направи деноминираните в евро активи по-малко привлекателни, отслабвайки валутния курс.

Ив Мерш: ЕЦБ може да прибегне до покупки на ДЦК на вторичния пазар
Драги отдавна изтърва юздите, последният танц ще са количествените улеснения
Страда ли Марио Драги от дефлационна параноя?
След поредния сигнал за това, че ЕЦБ ще действа активно, финансовите пазари вече изглежда се подготвят и са в очакване на понижаване на лихвите. За това предполага и слабата реакция на еврото след коментара на Мерш в понеделник. Президентът на ЕЦБ Марио Драги отъпка почвата за последващи мерки още в началото на месеца с изказването си, че ИС е готов да действа на следващото си заседание. Изявлението му бе подкрепено впоследствие и от изказванията на редица високопоставени банкери на ЕЦБ.

Централната банка се опитва да държи инфлацията в еврозоната малко под 2%, но данните от последните месеци слизат много под целта. Потребителските цени се увеличиха с едва 0,7% през април, засилвайки опасенията, че прекалено ниската инфлация ще отслаби икономиката.

В изказването си Мерш посочи, че няма признаци за дефлация в еврозоната. Въпреки това той отбеляза, че прекалено дългия период на ниска инфлация е притеснителен, тъй като може да разстрои очакванията за инфлационния натиск в дългосрочен план.

Еврозоната е изправена пред дълъг период на ниска инфлация и обменният курс на еврото се отразява върху цените, дори и той да не е обект на политиката на ЕЦБ, заяви от своя страна членът на ИС на ЕЦБ Евалд Новотни. По думите му понижаването на лихвите не е правилният инструмент за справяне със ситуацията, предава WBPOnline.

„Ако основният лихвен процент за рефинансиране се коригира прекалено много, това би могло да понижи лихвата по депозитите до негативни стойности. Това е нещо, за което много се говори напоследък“, каза той, изразявайки неохотата си към подобни действия.

Разногласията в изказванията на топ банкерите на еврозоната обаче биха могли да изиграят лоша шега на ЕЦБ. Ако се окаже така, че тя не действа при предварително подадените силни сигнали за това, това несъмнено ще се отрази върху доверието към връзката ѝ с пазарите и ще ѝ е по-трудно да ги направлява, коментира икономистът от RBS Ричард Баруел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *