Швейцарската банка изненада със самостоятелните си валутни интервенции

Централната банка на Швейцария успя да прекърши волята на участниците на валутните пазари с първите си самостоятелни валутни интервенции от 1992 г. насам, предаде Bloomberg.
Цените на валутните опции показват, че все по-малка част от трейдърите залагат на повишение на курса на швейцарския франк. Само допреди месец те смятаха, че мерките на Швейцарската централна банка няма да успеят да спрат поскъпването на местната валута.
Петте най-точни валутни анализатори на швейцарския франк за тази година очакват курсът спрямо еврото да се движи в интервала 1,50-1,55 франка за едно евро към края на тази година. Курсът попадна в тези граници след като банката се намеси на пазара на 12 март.
Експертите на най-голямата европейска банка UBS очакват, че курсът на валутната двойка EUR/CHF ще приключи годината на ниво от 1,54 франка за едно евро. Техните прогнози в най-голяма степен се доближават до курса от първото и второто тримесечие.
Анализаторите на другите четири финансови компании – JS Markets в Хонконг, Canadian Imperial Bank of Commerce в Торонто, Nordea Bank в Стокхолм и Standard Chartered в Лондон, прогнозират курс от съответно 1,50, 1,50, 1,52 и 1,55 към 31 декември.
Според анализаторите на Morgan Stanley швейцарският франк трябва да се търгува на ниво от 1,39 франка за едно евро. Техните изчисления са базирани на редица икономически индикатори, включително и покупателната способност на домакинствата.
От началото на 2006 г. до септември 2008 г. двойката EUR/CHF се е котирала при средно ниво от 1,61 франка за едно евро, което е с 5,6% повече от сегашния курс. Той се понижи до 1,4315 на в края на октомври, след като колапса на Lehman Brothers накара инвеститорите да потърсят убежището на швейцарската валута.
В началото на март тази година франкът поскъпна до 1,4579 франка за едно евро, след което Швейцарската централна банка проведе първата си самостоятелна интервенция на валутните пазари. В резултат на това франкът поевтиня с рекордните 3,3% спрямо еврото за един ден.
Според валутните анализатори централната банка се е намесвала на валутните пазари поне още три пъти – на 15 май, 18 юни и 24 юни. В резултат на това швейцарската валута поевтиня до близо 1,50 франка за едно евро, без обаче курсът да премине това ниво.
Председателят на Швейцарската централна банка Жан-Пиер Рот се стреми да държи курса на франка нисък и по този начин да стимулира износа и да предотврати появата на силна дефлация, която допълнително ще затрудни икономическото възстановяване на страната.
Индексът на потребителските цени се понижи за четвърти пореден месец през юни и отчете годишен спад от 1%. Това е най-силната дефлация в страната от 1959 г. досега. Брутният вътрешен продукт се понижи с 0,8% през първото тримесечие на годината.
Основният борсов индекс в Швейцария Swiss Market се е повишил с 1,1% от началото на тази година, след като се понижи с общо 37% през 2007 и 2008 г. Това го нарежда сред петте най-лошо представящи се борсови измерители в развитите икономики.
Централната банка на Швейцария се опитва не само да обезцени местната валута, но и да намали нейната роля на убежище в периоди на икономическа несигурност. Подобна функция изпълняват щатския долар и японската йена поради икономическата и политическата стабилност на двете държави.
Швейцарската централна банка е закупила чужда валута за общо 4,5 млрд. евро през първото тримесечие. Докладът на банката, който ще бъде публикуван утре, ще покаже каква е стойността на тези покупки за вторите три месеца на годината.
В случай, че перспективите пред световната икономика не се подобрят, франкът отново може отново да поскъпне срещу основните валути. Швейцарското правителство очаква икономиката на страната да се свие с 2,7% през тази година и с 0,4% през следващата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *