Шедьовър на Възраждането пресъздаден в българския павилион на ЕКСПО 2010

Шедьовърът на възрожденската архитектура – Лютовата къща в Копривщица, е пресъздаден в българския павилион на Световното изложение в Шанхай. То ще се проведе от 1 май до 31 октомври, а темата е „По-добър град, по-добър живот“. Националното участие на ЕКСПО 2010 се организира и осъществява от Международен панаир Пловдив. Интересът към павилиона бе огромен в деня на неговото пробно откриване на 25 април, когато го разглеждаха по около 1 000 души на час.
Построена през 1854 г. от пловдивски майстори,в Лютовата къща за първи път се появяват елементи на бароковия стил. Забележителна е вътрешната украса с богати стенописи.
Атмосферата на възрожденската къща оживява чрез автентични предмети от бита на българите от онова време. За тази част от експозицията са използвани 44 експоната на Етнографския музей в Пловдив. Зоната на Възраждането е оформена като площад от онази епоха. Там е сцената за фолклорни концерти.
Друг акцент на нашето представяне на ЕКСПО 2010 е Античността, показана по оригинален начин чрез тракийски и римски археологически паметници. Те са аранжирани под стъкло, за да се създаде усещане за автентични разкопки. Златната маска на тракийския цар Терес и шлемът на владетеля Севт ІІІ са част от експозицията в тази зона. Тя включва още златен венец, златна чаша за вино и други експонати от музея в Казанлък, мозайки от вила „Армира“ и фриз на здравеносните божества от древния Филипопол. Направени са копия на античните паметници, запазващи напълно облика на оригиналите.
От площада пред Лютовата къща към изхода води коридор, в който ще се прожектират филми за съвременната архитектура на България и ще бъдат експонирани постери на проекти от бъдещето.
Общо 12 културни пласта се открояват в българския павилион, чиято експозиция е на тема „Град със споделено наследство“. Тя е разработена с фрагменти от историята, архитектурата, културата, обичаите и ритуалитена страната, но показани не като музеен експонат, а като културни ценности и практика. Археологически находки, предмети, използвани в бита и в характерни ритуали, фотоси, аудио и визуални ефектисе свързват в цялостен спектакъл, който щепредложи на посетителите едно виртуално пътешествие през културната история на България и нейното богато наследство.
Целта е да се покажат възможностите на страната като дестинация за културен туризъм пред посетителите на ЕКСПО 2010, които се очаква да бъдат стотина милиона.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *