Шест фактора, които може да сринат пазарите с 20%

Според RBS акциите ще поскъпнат с 30% през следващата година. Прави силно впечатление, че други инвестиционни банки и пазарни анализатори не са чак такива оптимисти, но се говори за Dow Jones Industrial Average над 20 000 пункта и Nasdaq от 5000 пункта.

Измина доста време от последната пазарна корекция в размер на 10%, 15% или дори 20%. Оптимистите казват, че не съществува катализатор за подобен срив. Песимистите мислят, че ще пазарите ще поемат надолу, но по всяка вероятност не с напълно основателна причина.

Няколко са факторите, които могат да разклатят феноменалния поход на пазарите, пише 247wallst.com. Някои от тях са очевидни, но експертите предпочетоха да ги игнорират. Ето и кои са шестте най-важни:

1. Битката за бюджета на САЩ и повишаването на тавана на дълга не стоят на преден план, но остават 90 дни преди дебатите да започнат отново. Ако предишните борби са били някакъв знак, то федералното правителство ще спре да работи отново на цената от 800 хил до 1 млн. работни места.

Малко вероятно е САЩ да спре да прави плащания по своя държавен дълг, но това не означава, че страхът от едно такова събитие няма да назрее отново. Президентът Барак Обама победи Републиканската партия в последната битка за бюджета. Поражението върху Heathcare.gov го отслаби значително, което означава, че сраженията за дълга и дефицита могат да продължат със седмици.

2. Пазаруването по време на празниците може да е слабо, много слабо. Въпреки че NRF прогнозира, че празничните продажби ще се покачат с 2,9% до 602,1 млрд. долара през ноември и декември, то последният й доклад разруши тази прогноза. През почивните дни около Деня на благодарността купувачите са похарчили средно 407,2 долара в сравнение със сумата от 423,55 долара миналата година.

И яростта на пазаруването през уикенда може и да не се отрази на продажбите през декември. Ако това се случи, като цяло празничното пазаруване ще се свие. Нещо, което не се е случвало от началото на рецесията. Ако празничното пазаруване може да се приеме за предшественик за размера на общите потребителски разходи, то БВП ще пострада и през финалното тримесечие на 2013 г., и най-вероятно и през първото на 2014 г.

3. Цените на енергията може и да не останат ниски. По-голямата част от спада на цената на петрола и на природния газ се базира на допускането, че добивът на шистов газ ще увеличи американското производство осезаемо и че ще бъде постигнат мир в Близкия Изток. Мирът е крехък, поне в тази част на света.

Напрежението между Израел и Иран продължава да се покачва и в частност около ядрената програма на Иран. И страните членки на ОПЕК трябва да решат дали ще поддържат предлагането на сегашното ниво или ще го занижат, като увеличат спада в приходите от продажби на петрол в световен мащаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *