Шефовете на осем банки в САЩ бяха разпитани от Конгреса

Шефовете на осем от най-големите банки в САЩ, които са получили лъвския пай от спасителните програми за финансовия сектор до момента, бяха призовани за изслушване от Конгреса по повод начина на използване на държавните пари, предава ВВС. Осемте финансови институции са получили 166 млрд. долара до момента, сочат официалните данни.
Според ръководителите на банките парите на данъкоплатците „са похарчени добре“, тъй като с тях е увеличено кредитирането и е предотвратено необслужването на голям брой ипотеки. Въпреки това членовете на комисията, пред която са говорили банковите шефове са изразили опасения, че не се предоставят достатъчно добри счетоводни отчети за държавните средства.
В началото на срещата председателят на комисията Бърни Франк е предупредил банкерите, че съществува огромна опасност от обществено недоволство в страната, по-голямата част от което било оправдано, тъй като обществото искало да знае какво се е случило с парите.
Демократът Пол Канджорски е заявил категорично, че иска да знае как са похарчени средствата на данъкоплатците, докато републиканецът Гришъм Барет е заявил, че „неговите избиратели просто не са видели никакви доказателства“, че предоставените на банките пари „са направили живота им по-добър“, допълва ВВС.
На срещата са взели участие изпълнителните директори на Citigroup Викрам Пандит, на JP Morgan Chase – Джейми Даймън, на Bank of America – Кенет Люис, както и шефовете на Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon Corp, State Street и Wells Fargo.
На срещата Викрам Пандит е заявил, че е поискал заплатата му да бъде 1 млн. долара и да не получава бонуси, докато Citigroup не се стабилизира. Ангажимент за понижаване на бонусите е бил приет и от Merrill Lynch, Bank of America и други.
Шефовете на банките са заявили, че с отпуснатите от държавата пари вече се дават кредити, като според Citigroup до момента само тя е „помогнала на 440 хил. собственици да избегнат необслужването на ипотеката си“. На 80 хил. души пък били помогнали от JPMorgan.
До момента Bank of America и Citigroup са получили по 45 млрд. долара от спасителния план, а JPMorgan и Wells Fargо са били подпомогнати с по 25 млрд. долара. По 10 млрд. са получили Goldman Sachs и Morgan Stanley, а на State Street и Bank of New York Mellon са били предоставени по 3 млрд. от парите на американските данъкоплатци.
Източник: Investor.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *