Щатската икономика буксува и през второто тримесечие

Американската икономика се предвижди доста мудно напред през второто тримесечие след анемичен растеж в началото на годината, тъй като слабите бизнес инвестиции компенсираха в голяма степен доста солидното повишение на потребителските разходи. Това показват публикуваните резултати от предварителната оценка на Департамента по труда.

Брутният вътрешен продукт на САЩ, който е най-общото мерило за производството на стоки и услуги, се повиши през второто тримесечие с едва 1,2% на годишна прогноза при средна прогноза за ускоряване на растеж към 2,6%. В същото време Департамента по труда ревизира надолу окончателните данни за растежа на БВП през първото тримесечие до 0,8% от 1,1% и направи възходяща ревизия на икономическия растеж през 2015-а година до 2,6% от 2,4%.

Потребителските разходи, които са основен двигател на икономиката, се повишиха през второто тримесечие с цели 4,2% след техен слаб растеж с 1,6% в началото на годината (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 1,5%). Трябва да се има предвид, че именно вътрешното потребление формира повече от две трети от растежа на водещата световна икономика. Въпреки че очакванията бяха за още по-добър растеж от 4,4 на сто, повишението на потребителските разходи с 4,2% е най-доброто от края на 2014-а година, като разходите за покупки на стоки нараснаха с цели 6,8%, докато тези за услуги – с 3 на сто.

На другия полюс обаче са бизнес инвестициите, които се свиха през второто тримесечие с 2,2% след спад с 3,4% в началото на годината. Инвестициите за оборудване се понижиха с 3,5% след спад с 9,5% през първото тримесечие, докато инвестициите за бизнес строителство се свиха с цели 7,9% след анемичен растеж с 0,1% през предходното тримесечие. В същото време инвестициите в жилищния сектор също отчетоха солидно понижение с 6,1% след техен здрав растеж със 7,8% през трите месеца до края на март, докато правителствените разходи се свиха с 0,9% след растеж с 1,6% през първото тримесечие.

Именно слабите данни за бизнес инвестиции са причина за доста по-слабо от очакваното представяне на икономиката на САЩ през пролетта след неубедителното началото на годината.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *