Ще има ли печеливш икономически сектор от война в Сирия?

Американските бойни кораби са в Средиземно море, а министърът на отбраната Чек Хегел обяви готовност за атака. Сега американските военни чакат само заповедта за атака на Барак Обама. Въпреки това обаче последиците от едно евентуално нападение остават неясни, а на Wall Street и по световните борси курсовете падат.

Допълнителен притеснителен фактор – за света и за Wall Street, е, че последиците от военен удар по Сирия са неизчислими. Експертите предупреждават, че такъв удар не може да има добри последствия.

Началник-щабовете вече обясниха през изминалата седмица, че гражданската война в Сирия се базира на сложни обединения на многобройните групировки, които не могат да бъдат просто лесно отстранени. Журналистът от САЩ Бил Мойърс също цитира експерти от Близкия изток, които предупреждават за масивно натрупано химическо оръжие, чиито координати обаче не са известни. Това го прави по-трудно атакуваеми и увеличава риска за застрашаване на цивилни обекти с бомбардировките.

Самият Мойърс предупреждава, че в Сирия „няма добра страна“, която да се поддържа официално. По-скоро при падане на Асад страната била заплашена от вакуум във властта, които ще бъдат изпълнен с най-голяма вероятност от екстремисти, което също не е сценарий, който да увеличи стабилността в региона.

Циниците обаче успяват да намерят и ползи за някои области на корпоративна Америка в случай на въоръжен конфликт – разбира се, преди всичко за сектора на отбраната. Но дори и акциите на тези компании са под огромен натиск.

Защото в сегашната политическа среда във Вашингтон разходите за отбрана в момента се намаляват, вместо да се увеличават – независимо от Сирия. Конфликтът в Близкия изток идва в момент, в който в САЩ отново се разгара спорът за тавана на дълга. Не без последици ще е той и за доставчиците на Пентагона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *