Ще разчитаме на туристи от съседите

Ще се фокусираме върху привличане натуристи от съседните на България страни, защото това са пазари с голям потенциал, липсва езиковата бариера, в културно-исторически план сме много близки.
Това каза пред радио Фокус – Варна Иво Маринов зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма.
Според него има всички предпоставкиза това иние ще привличаме туристи не само от Румъния, но и от Сърбия и Македония.
Във връзка с приходите от туризъм за тази година, Маринов отбеляза, че би било много добре ако сумата 2.6 млрд. евро, която някои предвиждат за тази година, се потвърди, но според него, за съжаление тованяма да се случи.
Миналата година приходите бяха 2.5 млрд. евро. През първите шест месеца на настоящата година спадът е от 7.8%, както по отношение на броя на чуждестранните туристи, така и по отношение на проходите.
Надявам се, че бихме могли да достигнем една сума от приходи в бюджета на държавата от около 1.8 млрд. евро.,каза Иво Маринов.
Според него основният проблем, който стои пред българския туризъм и хотелиери е намаляването на търсенето на туристически услуги, най-вече от страна на чуждестранните партньори.
По неговите думи, това е свързано с бавното издаване на визи за руски граждани и състоянието на инфраструктурата в страната.
В момента обсъждаме механизъм за туристическо райониране на България. За да се осъществи този проект, той първо трябва да бъде правно дефиниран, за да се знае какви ще бъдат правата и задълженията на въпросните райони, допълни Маринов.
В момента има само един туристически район, който е регистриран и функционира – Софийският. Предложенията са да се създадат още осем туристически района. Принципът на райониране ще бъде географски и продуктов.
Предвижда се тези райони да бъдат връзката между бизнеса, общините и държавата и да изпълняват функцията за управление на дестинациите, подчерта Иво Маринов.
България като член на Европейския съюз трябва да следва общата визова политика на съюза, което означава, че на границата визи не могат да бъдат издавани. В момента с колегите от Министерство на външните работи обсъждаме вариантите и възможностите за подобряване на визовото обслужване на гражданите на Русия, които искат да посетят България с цел туризъм, а също и възможностите за увеличаване на кадровия и физическия капацитет на нашите консулски служби в Русия, посочи Маринов във връзка с разговорите за облекчаване на визовия режим с Русия.
Запитан за трагедията в Охрид, Маринов коментира, че проверките на фирмите, свързани с екскурзията да Охрид, където трагично загинаха българи, продължават. До колкото има информация, наблюдаващият прокурор е задължил Националната агенция по туризма и Комисията за защита на потребителите в най-кратък срок да посетят офисите на тези фирми и да направят съответните надлежни проверки.
Иво Маринов информира още, че в момента се разработва софтуер за създаване на електронния регистър за туроператорите, след което предстоят срещи спредставители от Министерство на вътрешните работи, за да се синхронизират нещата и да се види дали този Национален туристически регистър може да бъде използван от тях за целите на граничния контрол.
Той допълни, чепарите за реклама на българския туризъм трябва да бъдат повече, но в същото време няма критерии и оценки за ефективността на изразходваните средства.
Ще направим преглед на участието на България в международни туристически изложения и ще решим дали броят на участията да бъде намален за сметка на качеството на представянето, отбеляза Иво Маринов.
Идеята ни за догодина е да изберем фирма, която да изпълнява националните туристически щандове в Лондон и Франкфурт, каза той. Първият етап ще бъде идеен проект, а вторият етап – за избор на фирма-изпълнител за избрания идеен проект и с така изготвения национален щанд да участваме две години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *