Ще стане ли Мексико новия Китай?

Колко много си приличат понякога новините – независимо дали става дума за BMW, Daimler или Audi – всички големи германски производители на луксозни автомобили обявиха през последните месеци, че ще инвестират сериозни средства в Мексико. През 2013 и 2014 г. те ще вложат общо 10 млрд. долара в нови фабрики. Няма съмнение – в момента Мексико е любима дестинация за международната автомобилна индустрия, пише в свой анализ германското икономическо списание Wirtschaftswoche.

Това се знае много добре и от германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който започна своето тридневно посещение в Мексико в четвъртък. В началото той се срещна в столицата с Хосе Антонио Мийд, министър на енергетиката на страната. Но Щайнмайер не пътува сам: той е придружен от бизнес делегация, заедно групата иска да надикне в няколко завода и проекта на германски компании като BMW, Beiersdorf и Schaeffler.

И президентът Енрике Пеня Нието не може да скрие гордостта си за настоящото развитие на страната му, тъй като BMW е решил да инвестира в Мексико след анализ на потенциалните места за инвестиции в целия свят. Неговата гордост е оправдана, тъй като правителството е допринесло много за вземането на решението. То създава политическите и икономическите рамкови условия, така че международни компании да се чувстват комфортно.

Германският бизнес тук не се среща с набези или проблеми с наркотиците. Германо-мексиканската търговско-промишлена палата също успокоява бъдещите инвеститори. По нейни данни нито една германска компания не е напуснала страната от съображения за сигурност. Вместо това има много похвали – дори и от експерти.

„Страната впечатлява с добре развита инфраструктура, с високо ниво на образованието и сравнително ниските разходи за труд“, казва Галина Колев, съветник по външната търговия в Института на германската икономика (IW) в Кьолн. С тези фактори Мексико се превърна през последните години в новия любимец на много германски и международни корпорации, независимо дали става дума за Miele, за производителя на опаковки Multivac или Cola-Cola. Гигантът от САЩ съобщи в сряда, че ще инвестира общо над 8,2 млрд. долара в Мексико до 2020 г. – почти 1,2 милиарда долара годишно. За първи път от близо 20 години насам изглежда, сякаш Мексико може сериозно да се конкурира с Китай като производствено място.

Засега народната република е най-големият износител на промишлени стоки в света. Но Мексико наваксва – за сметка на Китай. 40 на сто от нарастването на мексиканската продукция на промишлени стоки през 2010-2012 по изчисления на Международния валутен фонд (МВФ) са за сметка на Китай.

Скоро народната република може да загуби още един свой плюс – евтините разходи за труд. Разходите за труд направо експлоадираха през последните години. Това означава, че мексиканските работници в момента излизат съвсем малко по-скъпо от китакйците с моменти средни заплати от 6,50 долара на час.

Освен това в Китай се увеличавават и производствените разходи. „Китай преживя бум, но сега е във фаза на консолидация, така че сега по-скоро ще стагнира“, казва Оливър Грол, управляващ директор в Международния отдел на Германската търговско-промишлена палата в Саарланд. Особено германските автомобилни компании са посъветвани да създават производства в Мексико, казва Колева от IW. „Автомобилната индустрия процъфтява, мрежата на доставчиците вече е добре развита“.

„Мексико предлага преди всичко стабилна икономическа среда, с повече или по-малко добре функционираща правна рамка“, казва Нилс Стиглиц, професор по стратегическо управление на Франкфуртския университет за финанси и мениджмънт. Тъкмо това било по-трудно в Китай и изнервяло инвеститорите от време на време. В допълнение има и сериозни екологични проблеми, особено в южната част на Китай, където има много производствени предприятия.

Мексико от своя страна е подобрил през последните години някои свои проблеми като корупцията и нарковойната. Но според Галина Колева има и друг фактор, който прави Мексико особено привлекателно за място за производство – последователната политика за свободна търговия и близостта до американския пазар.

В момента Мексико поддържа споразумения за свободна търговия с над 40 търговски партньори. По-конкретно: чуждестранните компании имат безмитен достъп до пазара в Северна Америка. Тази откритост е от стратегическо значение за много фирми – и за немските.

Общо 1200 германски компании са представени в Мексико с 120 000 служители, особено в областта на автомобилостроенето, поддоставчиците, фармацевтичната индустрия, химическата индустрия и електрониката. В момента там се предлагат и едни от най-добрите възможности за инвестиции. Между 2009 г. и 2012 г. германския преки инвестиции се увеличават на местно равнище с над 60 процента.

Но Мексико има какво още да подобри. Банковият сектор е декапитализиран, инфраструктурата – частично неподходяща, липсват допълнителни програми за обучение и преквалификация. Мексиканското правителство иска да работи над тези проблеми с програми като „Pacto POR México“ и в следващите пет години ще вложи до 400 милиарда долара в развитието на енергетиката, транспорта и комуникационните мрежи.

И още едно предимство на страната:. Местното население е младо, повече от половината – на възраст под 30 години. „Мексиканците са горди и силно мотивирани хора, но все пак квалификацията за новите високи технически изисквания често не е достатъчна за изпълнение на необходимите задачи“, казва Карстен Шуберт, изпълнителен директор на автодоставчика Willy Voit от Санкт Ингберт. Компанията е представена в Мексико от 1998 г. насам.

Заедно с посолствата и други организации в двете страни, сега властите се опитват да въведат в Мексико дуалната образователна система. За това си има доста добра причина: страната се нуждае не само машини и оборудване от чужбина – но също така и от местните жители, които могат да работят с тези машини.

В края на краищата обаче и това говори за Мексико – по-специално за малките и средните предприятия страната е по-малко екзотична. Културата и манталитетът са подобни на тези в Европа – най-малкото по-близки, отколкото тези в Китай. Това се осъзнава и от фирмите от Саарланд. В района има доста автомобилни поддоставчици, като Bosch, ZF Friedrichshafen и Schaeffler. Ето защо износът на стоки от малката провинция се е удвоил за последната година до 147 млн. евро. Сега 25 фирми с производство в Заарланд имат представителство и в Мексико.

Въпреки това Китай не трябва да се страхува. „Инвестициите в Китай са от стратегическо значение предвид размера на пазара“, казва Колева. Същевременно обаче икономическите отношения между Германия и Мексико са се засилили значително през последните години

По подобен начин мисли и Стиглиц. „Нито един от двата пазара няма да стане по-малко важен, но ние трябва да започнем да съпоставяме Китай и Мексико“. И макар че по-голямата динамиката в момента е в Латинска Америка, „темповете на растеж са все още по-скоро в развиващите се пазари“, казва Стиглиц.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *