Ще успеят ли биковете на БФБ да удържат психологическите 500?

Търговията на Българска фондова борса през последните три седмици е сравнително оживена. Борбата между бикове и мечки се води около психологическото ниво на SOFIX 500 пункта.

Около това ниво индексът формира връх през 2009 г., а миналата година разпродажбите по повод на банковата паника достигнаха това ниво на подкрепа, като в пика на паниката на 27 юни индексът за кратко навлезе под него. През октомври индексът отново доближи нивото, но намери подкрепа и стартира възходящо движение. То за съжаление беше твърде кратко и от средата на декември пазарът отново пое надолу.

Вече четвърта седмица търговията гравитира около тази техническа подкрепа и на моменти индексът потъва под нея, като на 14 януари бяха достигнати по-ниски стойности спрямо дъното от 27 юни. Формирането на по-ниски дъна и по-ниски върхове е признак за низходящ тренд. Други аргументи от техническия анализ в подкрепа на това твърдение са формирането на нова низходяща тренд линия, отрицателният наклон на тримесечната пълзяща средна стойност на индекса, както и разположението на годишната и тримесечната средни.

Биковете все още не са се предали. Ръст над линията на низходящия тренд би бил доказателство за това. Но ако биковете не успеят да пренесат търговията над психологическите 500, мечките ще придобият още по-голямо самочувствие и вероятно ще атакуват следващата подкрепа за индекса около 450 пункта.

Настоящата публикация не е изготвена по правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение или препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия. БенчМарк Финанс използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността й след публикуване на анализа или стратегията. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до загуби. Възможно е авторът да притежава акции от споменати в анализа дружества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *