Юанът ли е следващото голямо валутно убежище?

Поскъпването на щатския долар е силен насрещен вятър за покупателната сила на азиатските валути през последните месеци, но една валута изглежда плува срещу течението – юанът.

Китайските пари, които все още са строго контролирани от централната банка в Пекин, поскъпнаха с 1% спрямо долара в последните три месеца. От друга страна, южнокорейският вон, индонезийската рупия и индийската рупия намаляха съответно с 6,2%, 4,8% и 2,7%, припомня CNBC.

„Юанът доказа, че е сигурно убежище в условията на силен долар и ще продължи да изпълнява тази роля“, заявява Дариус Ковалчик, старши икономист и стратег за Азия (без Япония) в Credit Agricolе.

Според експерта от френската банка има три фактора, подкрепящи юана – търговските излишъци на Китай, растящото чуждестранно търсене в условията на суша при финансовите активи и търсенето на валута като средство за съхраняване на стойността и средство за разплащане.

„Основната причина за нашите бичи нагласи спрямо юана е търговският излишък на Китай, който през лятото отскочи силно след резкия спад през зимата и в началото на пролетта“, казва Ковалчик.

Търговският излишък на Китай се очаква да достигне рекордните 377 млрд. долара през тази година, след като само през второто полугодие ще се разшири с 274 млрд. долара според Credit Agricole.

По думите на Ковалчик юанът ще се засили до 6 за един долар до края на годината, или с 2 на сто над сегашните нива. По време на търговията в четвъртък валутната двойка долар-юан е на равнище от 6,1323.

„Масивният търговски излишък на Китай, входящите чуждестранни потоци и интернационализацията ще изпращат нагоре покупателната сила на валутата“, казва той.

Китайската централна банка контролира юана чрез ежедневно фиксиране и диапазон на движение. През март институцията разшири максималното дневно поскъпване и поевтиняване на паричното средство до 2 на сто.

Има и алтернативни мнения относно бъдещето на китайските пари. Стратегът в Barclays Хамиш Пепър не очаква юанът да продължи да печели позиции.

„Като се има предвид по-слабата траектория на растежа на Китай и облекчаването на регулациите на централната банка, то няма логика валутата да поскъпва допълнително“, казва той.

Според анализаторите на Barclays китайският юан ще приключи годината при 6,23 за долар, или с около 1,6% под сегашните нива.

„Предполагаме, че обезценяването на валутата ще бъде част от цялостната политика на властите в Пекин за стимулиране на растежа“, допълва Пепър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *