Юанът настъпва на Московската борса

Когато през 2010 г. на Московската борса беше въведена търговия с китайски юани, много експерти бяха скептични, а отговарящият за тази иновация – ръководителят на валутната търговия Игор Марич, получи прозвището Господин Юан. Днес конфликтът между Русия и Запада заради Украйна накара много местни компании да търсят бъдеще на Изток, а Марич е почитан като визионер, пише Bloomberg.

Десеткратен ръст

Търговията в юани и рубли на Московската борса е нараснала десеткратно през тази година и е достигнала 749 млн. долара през август. Все още тези операции не могат да се сравняват с търговията в долари и рубли, която възлиза на 367 млрд. долара. На 31 юли покупките на китайската валута достигнаха рекорд от 666 млн. юана (109 млн. долара) като отговор на наложените от ЕС санкции върху най-големите руски банки. Според Марич западните санкции и развиващите се връзки с Китай ще увеличат дневната търговия до 1 млрд. юана още до края на тази година.

Тази цел може да бъде достигната и по-скоро, ако Русия реши да приема юани за плащане на подписания през май договор за газови доставки на стойност 400 млрд. долара. Въвеждането на юаните в газовия сектор ще доведе до незабавен ръст на търговията с китайска валута в Москва. Пекин вече е най-големият търговски партньор на Русия с общ оборот от 89 млрд. долара през миналата година, който се очаква да достигне 100 млрд. през следващата.

Битка срещу долара

Президентът на Русия Владимир Путин вече е заявявал намерението си да работи срещу „доларовия монопол“, който позволява на САЩ да действа като „глобален икономически паразит“. По рано тази година Русия и другите държави от БРИКС обявиха създаването на своя банка и валутен фонд, които трябва да се превърнат в алтернатива на Световната банка и МВФ. Тези ходове обаче не попречиха на рублата да се обезцени с 14% спрямо долара и с 13% спрямо юана от началото на годината. Битката срещу доминацията на долара освен това изглежда твърде амбициозна задача. Според данните на Bank for International Settlements щатската валута отговаря за 90% от всички валутни транзакции, които възлизат на 5.3 трлн. долара на ден. Този процент не се е променял поне от 1989 г.

Доларът все още доминира и в руския бизнес – местни компании са емитирали доларови облигации с падеж преди 2020 г. на стойност 90.5 млрд. долара. За сравнение – деноминираните в евро дългове са за 19 млрд. долара, а в юани – 864 млн. долара. Търговията в юани и рубли обаче се разраства по-бързо от всеки друг валутен сегмент на Московската борса. Освен това за разлика от долара и еврото, които привличат много спекулативни търговци, покупките на юани са почти изцяло за изпълнение на междуфирмени договори, отбелязва Андрей Дорфман, брокер от Банк Москвы. Руската централна банка също заявява, че един от основните й приоритети е нарастване ролята на юана във валутната търговия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *