Япония: Следващата глобална инвестиционна бомба?

Бързо застаряващото население и все по-сериозните финансови проблеми на правителството в Токио превръщат Япония в потенциално буре с барут за международните инвестиции, пише в коментар за Fortune Дариус Дейл, анализатор на Hedgeye.
В светлината на данните за японската демография и пенсионни задължения, Страната на изгряващото слънце представлява едни от най-сериозните рискове за глобалната инвестиционна система през следващите 10-20 години, посочва Дейл.
С 22,7% от населението на възраст над 65 години (данни от 2009 г.) Япония е най-застарялата нация в света. Тази тенденция продължава да се влошава, като правителствените прогнози сочат, че през 2020 г. 29,2% от японците ще са над 65 години, а през 2050 г. този процент ще достигне 39,6%.
За момента отношението на пенсионери към хора в трудоспособна възраст в Япония е 35,5% и само след 10 години това отношение ще достигне 48%. В общество, известно с щедрата си пенсионна система, промяната на съотношението на работещи към пенсионери от 3 към 1 до почти 2 към 1 за по-малко от десетилетие е най-малкото плашещо.

Според прогнозите на японското министерство на здравеопазването, труда и социалните грижи до 2050 г. това съотношение ще достигне 76,4%.
Очевидното заключение е, че ще има все повече и повече хора които ще получават пенсии и все по-малко които ще влагат осигуровки в пенсионните фондове. Перспективата изглежда дори още по-мрачна като се вземе под внимание, че 56% от работещите японци получават финансова помощ от родителите си или други източници, за да покриват разходите си за живот. С други думи по-голямата част от работещите разчитат на пенсиите на родителите си, за да покриват пенсионните си вноски и това не е хубаво.
Дупките във финансирането на японската пенсионна система вече започват да прозират. За да покрие разликата между постъпленията и разходите, възлизащият на 1,433 трилиона долара японски публичен пенсионен фонд – най-големият в света – увеличи продажбата си на активи през последната година близо пет пъти.
Според президента на фонда Такахиро Митани, в зависимост от пазарните условия, дупката от 4 трилиона йени (48 млрд. долара) може да бъде запълнена с продажбата на комбинация от активи – 67,5% японски ДЦК, 12 японски акции, 10,8% чуждестранни акции и 8,3% чуждестранни облигации, включително американски ДЦК.

Очакванията на Hedgeye за продажбата на активи на Японски пенсионен фонд ще продължава да се ускорява, тъй като първите представители на японското „бейби бум“ поколение се очаква да навършат 65 години през 2012 г.
През следващите години мащабните разпродажби на фонда ще тежат на световните пазари, казва Митани. Според него лихвените проценти по-японските ценни книжа няма да се повишат дори след очакваното насищане на пазара.
Японския правителствен дълг, който достига 200% от БВП, е финансиран в голяма степен от местни инвеститори – 94% по данни на Международния валутен фонд. Японците, които доскоро отделяха значителни средства за спестявания обаче, с възрастта все повече се отдават на харчене. По този начин нивото на спестявания на японските домакинства като процент от общите им доходи за последните 20 години е паднало с 1170 базисни пункта до 2,2%, разкриват данни на МВФ и ОИСР.
Бюджетният дефицит на Япония достигна 8,7% от БВП през 2009 г., като прогнозите на МВФ сочат, че през 2015 г. дефицитът ще остане около 7,2%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *