Япония ще стане почти недостъпна дестинация за бежанците

Япония, която приюти едва 11 бежанци през последната година, планира да приложи мерки, които ще ограничат достъпа до търсещи убежище в страната още повече.

Мерките включват депортиране на неуспелите кандидати, намаляване на повторните кандидатури и предварителна проверка на подаващите молби, предаде „Ройтерс“.

Ако бъдат одобрени, промените ще направят Япония почти недостъпна дестинация за бежанците, смятат активисти. Държавата вече е една от най-негостоприемните за търсещи убежище, одобрявайки само 11 от общо 5 000 кандидатирали се през 2014 г.

„Не искаме да намалим броя на бежанците, които идват в Япония, а да гарантираме, че молбите на истинските бежанци ще се оценяват бързо и приоритетно“, заявява Хироаки Сато от Министерството на правосъдието.

Тази седмица около 100 чужденци, временно освободени от имиграционните центрове за задържане протестираха пред сградата на правителството в Токио за бежански визи.

„Системата е прекалено трудна. Жестоко би било да се затегне още повече“, заявява 54-годишният иранец Али Яфари, който е потърсил в пония политическо убежище.

Правителството на Япония обаче не вижда бягството от война като легитимна причина за търсене на убежище и няма намерение да разхлаби критериите си.

Стриктната интерпретация на закона и голямата географска и културна дистанция между Япония и Близкия изток спират имигрантите от Сирия и те не търсят убежище в Япония, коментират експерти. Само 63-ма са подали молбите си в Япония от 2011 г. насам, според правителствената статистика.

В същото време Токио дари 167 млн долара на Агенцията на ООН за бежанците само за първата половина на годината, което направи Япония втория най-голям правителствен донор. Въпреки това Токио стана обект на сериозни критики заради отказа да изпълнява международните си задължения да предоставя закрила.

„Като развита страна, имаме определено задължение да защитаваме тези хора“, заявява пред „Ройтерс“ Мицуро Миясако, който ръководи правозащитническа организация в Япония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *