Ясна е сумата, която ще е необходима за изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

Ясна е сумата, която щее необходимаизграждането на7-и блокна АЕЦ „Козлодуй“. Тя е уточненавреме на срещата в министерството на енергетиката между специалния пратеник на държавния секретар Джон Кери Амос Хохстейн и ресорния министър Теменужка Петкова.

Според изчисленията ще са нужни 5300 000 000. долара, за да се изгради новият блок. Участието наАЕЦ „Козлодуй“в изграждането на бъдещата мощност ще възлиза на 400 милиона долара.

Специалният представител на държавния секретар на САЩАмос Хохстейнпосети вчераБългария. Освен с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, той имаше срещи с президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов и външния министър Даниел Петков. Сред темите, които Хохстейн обсъди беше и диверсификацията на доставките на природен газ за България.

На влизане в министерството на енергетиката за преговори с ресорния министър американският специален представител заяви пред БГНЕС, че „очаква добър разговор“ с Теменужка Петкова.

Идеята за 7 блок

В края на 2013 г. след посещението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ беше взето решение България да построи един реактор по технологията АР-1000 на площадката в Козлодуй. Неговото изграждане ще ни позволи и занапред да останем в клуба на държавите развиващи ядрената енергетика за мирни цели.
През декември 2013 г. страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок наАЕЦ „Козлодуй“, проведено след търг. „Уестингхаус“ трябваше да предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него.

Планираше се реакторът АР-1000 да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии, блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години.

Кои са „Уестингхаус“

„УестингхаусЕлектрик Къмпани“, компания от групата „Тошиба Корпорейшън“, е пионер и световен лидер в ядрената енергетика и водещ доставчик на продукти за атомни електроцентрали и технологии за енергийни компании по целия свят.

През 1957 г. в Шипингпорт, Пенсилвания, САЩ, „Уестингхаус“ доставя първия в света ядрен реактор с технология вода под налягане. Днес технологии на „Уестингхаус“ са основа за приблизително половината от действащите атомни електроцентрали в света, включително над 50% от тези в Европа.

„Министерството на енергетиката на САЩ ни казва къде може и къде – не да има реактор, изграден по тази технология. Собствеността е 87% на японски акционери, но от 60 г. Вашингтон решава къде може и къде – не, да строим тези реактори. Над половината реактори в света са построени по технологията на Уестингхаус. Ние сме частна компания, опитваме се да стоим настрана от политиката“, заяви изпълнителният директор на компанията Дани Родерик при едно от посещенията си в страната ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *