1 май – светът дава пример на България

В Гърция, Испания и Португалия са готвят големи общонационални демонстрации, предава BBC.
На митинг в Париж лидерът на Националния фронт Марин Льо Пен ще посъветва своите 6.5 милиона поддръжници, за кого да гласуват в решаващия втори тур на президентските избори в неделя. За най-високия държавен пост се борят Никола Саркози и Франсоа Оланд.
„Протестиращи ще излязат на улиците и в цяла Гърция. Протестите за 1 май там са се превърнали в институция, със стачки в частния и обществения сектор и спиране на обществения транспорт”, казва Марк Уолен, кореспондент на BBC. Според него е вероятно, протестът да бъде по-спокоен от обикновено, тъй като гърците са се концентрирали върху изборите, които ще се проведат тази неделя, когато се очаква те да излеят гнева си срещу мерките за икономии, които страната прилага, за да не изпадне в по-дълбока криза.
Основният митинг в Испания се очаква да започне в Мадрид всеки момент, докато профсъюзите на Португалия ще се обединят в следобедните часове.
В Русия, националисти, комунисти и противници на бъдещия президент Владимир Путин ще проведат отделни демонстрации през деня.
В САЩ ще отбележат Деня на труда с протести срещу икономическото неравенство под инициативата на „Окупирай Уолстрийт”. Движението спечели вниманието на международната общност през септември миналата година.
 Редица митинги са се провели вече и в Азия, включително в:
–  Хонг Конг, около 5000 работници протестираха за увеличение на минималната работна заплата. –  Джакарта, Индонезия, повече от 9000 работници маршируваха до държавния дворец призовавайки за по-добро заплащане.- Манила, Филипините, около 8000 работници се събраха в близост до двореца Malacanang, за да призоват за увеличение на заплатите.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *