10-год. връх на цените на храните

Световните цени на храните са достигнали най-високото си равнище от юли 2011 година, съобщи Организацията на ООН за прехрана и земеделие – ФАО (FAO), цитирана от Асошиейтед прес.

Топ 17 храни, които регулират кръвната захар - Онлайн магазин за хранителни добавки - Sim-nutrition.com

Поскъпването отчасти отразява по-малката реколта от пшеница, събрана от големите износители, както и по-високите цени на палмовото масло, информира economynews.bg.

Хранителната кошница, отчитана от организацията, е повишила стойността си с 3 процента през октомври, поскъпвайки за трети пореден месец.

По-малката реколта на големи износители като Канада, Русия и САЩ е допринесла за скок в цените на пшеницата с 5 процента.

Класация с 10-те най-полезни храни за нашето здраве - Roditel.bg - Списание Родител

Същевременно индексът за растителните масла е скочил с 9,6 процента, което е най-голямото отчитано досега повишение. Недостигът на работници мигранти в Малайзия е фактор за тази тенденция, отбелязва ФАО.

Италия, голям износител и потребител на паста, се страхува, че цените на едро може да се повишат за празниците в края на годината. Италия внася 40 процента от необходимата й за производството на паста твърда пшеница, основно от Канада.

Индексът за зърнените храни на ФАО се е повишил с 3,2 процента от септември до октомври.

Сред факторите за поскъпването на храните се посочват също така по-високите цени на енергията и доставките./https://business.dir.bg/

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *