10 държави от ЕС в подкрепа на АЕЦ

Франция, България и още осем страни от Европейския съюз, предимно от източната част на континента, излязоха с обща инициатива в подкрепа на атомната енергия, предаде Франс прес.
Борисов се съгласил ЕС да "затвори" АЕЦ "Козлодуй" | СЕГА
Тя има да играе роля в борбата срещу глобалното затопляне, подчертават 10-те държави в съвместна статия, публикувана вчера във френския ежедневник „Фигаро“ и още няколко европейски вестника. Те отбелязват, че атомната енергия „допринася по решителен начин за независимостта на нашите източници за производство на енергия и електричество“.
Освен Франция и България, останалите осем страни, подписали статията, са Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария, информира economynews.bg.
Атомната енергия „защитава европейските потребители от нестабилността на цените“, изтъкват те на фона на сериозното поскъпване на природния газ през последните няколко месеца. Според десетте държави е „абсолютно необходимо“ тя да бъде включена в списъка на благоприятните за климата и околната среда енергийни източници, който Европейската комисия трябва да предложи през следващите месеци.
Това би открило достъпа до „зелено“ финансиране и би осигурило конкурентно предимство на признатите за екологични източници, отбелязва АФП.
Повишава се мощността на шести блок на АЕЦ „Козлодуй” - България - DarikNews.bg

Освен това 10-те страни хвалят икономическата полза от атомната енергия. Според тях развитието на сектора „ще генерира близо 1 милион висококвалифицирани работни места в Европа.
Въпросът обаче разделя страните от ЕС. Франция, Полша и Чехия защитават атомната енергия, но държави като Германия и Австрия са нейни яростни противници, наред с много неправителствени организации, които смятат технологията за рискова, отбелязва АФП.
За Франция статията, подписана от министъра на икономиката Брюно Льо Мер и от делегирания министър за промишлеността Аниес Пание-Рюнаше, е възможност да изтъкне своя избор да заложи на атомните електроцентрали. Утре президентът Еманюел Макрон ще представи инвестиционен план на стойност няколко десетки милиарда евро до 2030 г., в който този сектор се очаква да заеме видно място, отбелязва АФП.
Агенцията посочва, че с особен интерес се чака какво ще каже Макрон за развитието на малките ядрени реактори във Франция.

               financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *