103 години Независимост

Празникът ще започне със света литургия в средновековната църква „Св. Четиридесет мъченици”, в която на 22 септември 1908 г. България е обявена за независимо царство, а Фердинанд I приема титлата Цар на българите. Богослужението ще води великотърновският митрополит Григорий.
Като българин и като духовник се чувствам безкрайно щастлив, защото в реставрираната, обновената църква – един от символите на българщината, ще има света литургия.
От църквата ще тръгне шествие към крепостта Царевец, където с военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще произнесе празнично слово. На Царевец ще се стекат търновци, както е било преди 103 години при обявяването на независимостта. Вечерта на площад „Цар Асен” ще има тържествена заря-проверка, на която слово ще произнесе президентът Георги Първанов.
103-тата година от обявяването на Независимостта на България ще бъде отбелязана в Русе пред Паметника на свободата. Традиционният празничен молебен ще бъде отслужен от митрополит Неофит. Плевенчани ще поднесат цветя пред барелефа на големия български държавник Стефан Стамболов. Празничен концерт ще изнесе градският духов оркестър, а вечерта на открита сцена в градската градина ще свирят учениците от перкусионния ансамбъл „Акцент”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *