1/3 от цигарите у нас – контрабандни

Незаконната търговия с цигари процъфтява все повече и свива пазара на цигарите с бандерол. Нелегалната търговия с цигари у нас придобива и нови форми, като продажбата на бройка, коментира БТА.

Това предлагане, както и на съмнителен тютюн за ръчно свиване, зачестяват, оплакват се от „Булгартабак“. Продажбата на бройка е незаконна, категорични са от холдинга.
Имало данни и за предлагане на пакети без бандерол от 400 грама тютюн за свиване, които стрували 15 лв. Тази търговия се разширява не само заради кризата, но и заради занижен контрол, смятат от цигареното дружество.
Според холдинга контрабандата с тютюневи изделия процъфтява и е свила бандеролния пазар с около 9% спрямо миналата година.
През последните дни и фалшиво „Victory“ наводни пазара. Цигарите менте „Victory White“ се продават в района на Благоевград и Кюстендил и са на цени от 2 до 3 лв. при цена с бандерол 3,40 лв за кутия.
Продаваните папироси се различават значително от оригиналните както по опаковката, така и по бленда, обясняват от холдинга.
По нищо обаче не се различават предлаганите без бандерол цигари на Женския пазар в столицата от мургавите търговци, установила репортерска проверка на БТА.
Те са около два пъти по-евтини. Там стек бяло „Марлборо“ се предлага по 25 лв., докато нормалната му цена с бандерол е 39 лв.
Червеното „Марлборо“ пък може да се купи по 2 лв. кутията при цена 3,90 в търговската мрежа. Най-много се търси „Вайсрой“, хвалят се незаконните търговци.
На черно кутия от тази марка върви по 1,70 лв. при цена с бандерол 3 лв.
Проучване на неправителствени организации сочи, че продажбата на черно у нас е една от най-високите от страните в ЕС и достига 30%.
Контрабандата е посочена сред причините за негативния финансов резултат на „Булгартабак“. За полугодието дружеството е продало с 26% по-малко цигари спрямо същия период на 2008 г.
Продажбите се свивали и заради ценовата война, която не се очаквало да стихне скоро, коментират експертите.
Силната конкуренция на вносителите и на приватизираните фабрики в Пловдив и Стара Загора също рефлектирала върху резултатите на държавния холдинг.
Тази година пушачите търсели предимно цигари на цена около 3 лв. за кутия, докато през миналата година вървели марките за около 2 лв.
Основната причина за поддържането на сивия пазар е непрекъснатото повишаване цените на тютюневите изделия, което винаги е предпоставка за развитие на сивия сектор, коментират експерти.
Освен това има сериозна разлика между цените на цигарите в различните държави, която принуждава някои търговци да внасят контрабандно тютюневи изделия на по-скъпите пазари.
Според „Булгартабак“ и фирмите вносители у нас контрабандата на цигари държи между една четвърт и една трета от пазара.
От 2010 г. е предвидено ново вдигане акциза на цигарите, като целта е да достигнем минималните за ЕС ставки от 64 евро на 1000 къса цигари. Идеята е през 2014 г. налогът да стигне 90 евро или 176 лв. за 1000 къса.
Целта на ЕК е да ограничи употребата на цигари с 10 процента през следващите пет години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *