$ 1,4 млрд. са американските инвестиции в БГ през 2007 г.

САЩ се покачват все по-нагоре в класацията на държавите с най-много инвестиции в българската икономика. Това съобщи пред Дарик Борисалав Боянов, президент на Американската търговска камара. Той уточни, че за минала година парите, които американски компании са вложили у нас възлизат на над 1.4 млрд. долара.

Тази информация в днешно време е трудно да бъде точна, ако трябва да дефинираме откъде точно идват инвестициите, тъй като в този глобален свят, много често едни фондове са собственост на различни компании от различни държави или пък от една държава минават към друга по корпоративни, данъчни или други съображения, коментира Боянов. По думите му за миналата година по официални данни това е над 1 млрд. и 400 хиляди долара, но това не включва други инвестиции като, например, покупката на БТК за над 1 млрд. евро.

Тези суми, които статистически се дават, не отговарят на действителността, така че сумата на американските инвестиции е по-голяма и класацията на държавите, които инвестират в България и считаме, че САЩ са две или три места по-напред, каза Борислав Боянов. Той припомни, че преди години, на среща между президентите Първанов и Буш, е било отчетено, че политическите отношения между България и САЩ са във върхова фаза, за разлика от икономическите. Радостното е, че през последните две-три години много неща се случиха и сме оптимисти към бъдещето, допълни Боянов.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *