1/5 от фалиралите през миналата година фирми – в Южна България

9% от фалиралите през миналата година фирми са пловдивски, а делът на всички банкрутирали компании в Южна България достига 20% от общия за страната. В същото време едрият бизнес се развива с 3 пъти по-ниски темпове, макар да регистрира 194% ръст на оборотите. Тези данни от изследване, проведено световния лидер в управлението на кредитния риск – „Кофас“ , огласи днес мениджърът в българския филиал Димо Коларов по време на Международния инвестиционен форум “Марица”.

Най-рисковите сектори в региона, в които са регистрирани най-много фалити през миналата година, са търговията на дребно, селското стопанство /което в национален мащаб е най-рисковия отрасъл/ и производството.

Едва 10% от динамично развиващите се фирми в Южна България попадат в топ 100 на националната класация по този показател, сочи изседването. Според експертите на “Кофас България”, компаниите в региона могат да постигнат много по-стабилен растеж, ако проучват предварително бизнеспартньорите си и получават надеждна информация за кредитния риск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *