184 наети по програмата „От социални помощи към заетост“ отстраняват щетите от падналите проливни дъждове в страната

184 души, наети по Националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост“ са включени в аварийно-спасителните работи по отстраняване на щетите от проливните дъждове в различни райони на страната, съобщи пресцентърът на МТСП. Съвместно с гражданска защита работниците по програмата разчистват свлачища, почистват канали, улици и шахти, участват в отводняването на сгради. Бюрата по труда са в непрекъснат контакт с кметовете и областните управители при така създадената критична ситуация и имат готовност за допълнително пренасочване на хора от програмата.

Най-тежка е ситуацията в област Русе и по-точно град Цар Калоян. След спирането на валежите ще бъдат пренасочени хора, които ще се включат в отводняването на шахти, канали, сгради, пътища. Към момента от община Иваново в с. Нисово са пренасочени 30 лица.

В Благоевград общо 30 души са пренасочени в общините Банско (5 лица), Разлог (10 лица) и Белица, включваща 7 села, (15 лица). В Пловдив от вчера (06.08.2007 г.) 27 лица, наети по НП „ОСПОЗ“, са пренасочени да отводняват училище и други общински терени в с. Костандово. В община Пазарджик в момента се отводняват терени със специална техника, очаква се в следващите дни да бъдат пренасочени лица, работещи по НП „ОСПОЗ“.

В Монтана 40 души са пренасочени в общините: Чупрене (4 лица), Макреш (Лица), Чипровци (8 лица), Георги Дамяново (7 лица) и Враца (10 лица). В Бургас 45 лица са пренасочени за почистване на улици, канали и шосета от свачища: с. Мечкарово, Сливенско, (2 лица), с. Руен (8 лица), община Болярово (10 души), община Айтос (25 лица). Във Варна, в община Бяла, са пренасочени 12 лица за почистване на улици, шахти и дерета. Поради непрекъснатата промяна на обстановката, вследствие на проливните дъждове, предстои допълнително уточняване на необходимите в помощ на общините Венец (с. Ясеново) и Нови пазар брой лица.

В районите на Ловеч, София и Хасково обстановката не налага пренасочване на хора по програмата към настоящия момент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *