200 000 долара дълг натрупал задържания втори кораб на Дойчев

Корабът се казва „Свети Георги“ и наскоро е бил преименуван. Преди плавал като „Варна“ и „Варна 5“.
 
Менажиран е от фирмата на Дойчев „Сийборн Трейд“ ООД, която менажира и задържания с 3 тона кокаин в Испания кораб „Свети Николай“.
Екипажът на „арестувания“ в Турция плавателен съд също е съставен от 21 моряци и капитан. Корабът е със същите параметри като закотвения на Иберийския полуостров. Причината комшиите да го задържат е внесен от турски доставчик съдебен иск заради борч на корабособственика и чартьора.
Според международната морска практика всеки кредитор може да поиска задържане в което и да е пристанище на плавателен съд, ако собственикът му има неуредени финансови взаимоотношения.
„Свети Георги“ ще бъде освободен от пристанището в Истанбул едва след като бъдат издължени парите за закупените горива. В момента той е на рейд в южната част на пристанището в Мраморно море.
Дойчев вероятно е очаквал такова развитие, защото е опитал да се измъкне по познатия вече трик, сменяйки името на танкера. Преди броени дни, докато бизнесменът бе в Истанбул, корабът е прекръстен на името на светец.
След като се вдигна шум за акцията с кокаина в Испания, турските власти са обърнали значително по-голямо внимание на български кораб при тях. Данните от сателитите показвали, че плаващият „Свети Георги“ реално е длъжникът „Варна 5“. Корабът е арестуван в турски води на път от Западна Африка към България.
Танкерът пътувал празен към родината. Преди това е карал строителни материали и цимент за Западна Африка. След като разтоварил стоката на Черния континент, моряците го натоварили с камиони със сода, които са транспортирани до Централна Африка. Във всяко едно от пристанищата по пътя си „Варна 5“ е престоявал поне по две седмици, тъй като корабособственикът нямал пари да плати за гориво.
В Западна Африка плаващият под български флаг „Варна 5“ счупил всички рекорди, след като стоял 45 дни заради неуредени сметки към корабния агент, разказаха за „Стандарт“ хора от екипажа. Междувременно моряците не били получавали в продължение на 5-6 месеца заплати и заплашили Дойчин Дойчев, че ако не им брои парите незабавно, ще съобщят в международния моряшки синдикат.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *