2009-а неуспешна за 63% от фирмите

63 на сто от фирмите у нас смятат, че 2009 г. е по-скоро неуспешна за тях, а едва 9% от анкетираните смятат, че няма разлика в сравнение с предходната година. Това показва годишното изследване на Българската стопанска камара (БСК) за развитието на бизнеса у нас.
Почти два пъти по-малко са тези, които заявяват, че са доволни от бизнеса си. 28% от предприемачите посочват, че 2009 г. е била успешна за тях. През миналата година този процент на доволните от бизнеса си е бил 54%.
Според 96 % от запитаните – условията за бизнес в страната са се влошили, а според 4 на сто – няма промяна. Това, според председателя на БСК Божидар Данев, е тежка оценка за българския политически елит.
Икономическата криза се е отразила най-съществено върху обема на продажбите на фирмите – 95% от запитаните посочват, че продажбите им са намалели, а други 5% декларират запазване на нивата от предходната година. Само 4% от анкетираните посочват, че имат нарастване на продажбите.
Подобни са резултатите и по отношение на обемите на производство – в 80 на сто от случаите те намаляват. 11 на сто от запитаните са запазили производствените обеми, а едва 9 % от фирмите са увеличили производството си.
Същата тенденция се наблюдава и при работните места. 74 % от анкетираните фирми са свили броя на персонала си. 17 на сто са предпочели да запазят служителите, а едва 9% са наели нови работници.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *