2010 – JPY се появява отново като предпочитана валута за финансиране

През по-голямата част от 2009 година, доларът се търгуваше слабо, притискан от ниските добиви и увеличаващия се апетит за риск. В края на годината щатския долар се подобри, подкрепен от подобряването на икономическите перспективи и спекулациите за увеличение на лихвения процент от ФЕД. Нашите очаквания са за рали на долара в началото на 2010, като търговията ще се фокусира върху разликите в лихвените проценти и нарастващия апетит за риск. Основния акцент ще бъде върху политиката на ФЕД около лихвения процент. Прогнозата за пазара на труда в САЩ е от ключово значение за политиката на Фед. Федералният резерв посочва, че нарастването на лихвения процент е нереално, докато не се възвърне ръста на работните места. Той потвърди ангажимента да поддържа ниски ставки за продължителен период. Много анализатори са стигнали до заключението, че последните подобрения в икономическите данни от САЩ ще насърчи Фед да започне за увеличава лихвения процент от средата на 2010. Други анализатори обаче смятат, че това малко вероятно. Политиката на Фед ще бъде основен двигател на пазара за валутна търговия през 2010 година.
Обратната корелация между акциите и щатския долар ще бъде по-слаба през 2010 година. За повечето време от последните две години добрите икономическати новини бяха негативни за щатския долар, тъй като данните караха капиталовите пазари да растат и увеличаваха апетита за риск. Това понижаваше атрактивността на USD като валута-убежище. Прогнозирането на стратегията на ФЕД и покачването на добивите от облигации ще дадат тласък на щатския долар в началото на 2010.

JPY се появява отново като предпочитана валута за финансиране.В началото на декември BOJ проведе извънредно заседание и обяви, че за облекчаване на паричната политика ще предостави три месечни кредити на 0,1%. Централната банка се очаква да изостане от другите големи централни банки и не се очаква да повиши лихвените проценти през 2010 година. Япония е изправена пред опасност от дефлация, индекса на потребителските цени е намалял с 2.5% г / г през октомври. Ако дефлационния натиск продължи и в Япония централната банка може да бъде принудена да улесни паричната политика през 2010 година. С BOJ начело в обратната посока на Фед и ЕЦБ JPY може да се появяви отново, като предпочитана световна валута през 2010 г. за финансиране.
Загрижеността за влошаването на фискалната перспектива за САЩ трябва да има ограничено въздействие върху щатския долар през 2010 г., като дефицита по текущата сметка на САЩ се стеснява и фокуса се обръща към Европа и Япония. Дефицита по текущата сметка на САЩ е намалял до най-ниското си ниво от началото на 90те. Япония обяви рекорд от ¥ 92.3 трилиона фискален бюджет за 2010/11 и издаването на облигации ще надхвърли данъчните приходи за първи път след Втората световна война. Несигурността за риска на държавния дълг в ЕС ще порадят загриженост за стабилността на Европейския валутен съюз и достоверността на еврото, което го прави по-непривлекателно като алтернативна резервна валута към щатския долар. Не, че нарастващия дефицит на САЩ не е проблем за САЩ, но има значителни фискални проблеми и в други страни.
Много анализатори смятат, че значителна преоценка на китайския Юан ще спомогне за намаляването на глобалните търговски баланси. Китай остава устойчив на призивите за бърза преоценка на Юана. Тъй като курса на Юана е фиксиран глобалното ребалансиране създава натиск за поскъпване на свободно плаващи валути, в частност на еврото. Китайското правителство заяви, че ще устои на външния натиск за поскъпване на Юана. Има отворена врата за поскъпване на Юана, но това може да не се окаже достатъчно да ограничи разпродажбите на долара, базирани на глобалното ребалансиране.
Щатския долар се очаква да развие силата на краткосрочното рали, подкрепен от спекулациите за увеличение на лихвения процент от ФЕД и загрижеността за фискалните проблеми в Европа и Япония.

Степента на възстановяване на USD ще зависи от темпото на изтегляне на федералните стимули и как ще въздейства цикълът на затягане върху възстановяването на САЩ. Предполагаме, че ФЕД ще процедира постепенно. А постепенната промяна в политиката на Фед за лихвения процент вероятно ще насърчи нови продажби на щатския долар през второто полугодие на 2010, предизвикани от притеснения свързани с риска от двойна рецесия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *