2013 година – началото на кошмара за златото?

2013 година вече е история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bgБизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

Останалата вече в историята 2013 г. бе наистина ужасна за златото. Поставен под натиск от поскъпващите акции и ниската инфлация, жълтият метал не само отчете първия си спад в последните 12 години, но също и най-силното си понижение от 1981 г. насам.

В действителност, 2013-та ще бъде запомнена като годината, в която благородният метал загуби голяма част от добре познатия си блясък. През последните 12 месеца еуфорията бе охладена, след като инвеститорите бяха принудени да се нагодят към новите световни реалности, чиято посока за пореден път за добро или лошо е насочвана от Федералния резерв на САЩ.

В края на последната търговска сесия за 2012 г. златото се котираше на борсата в Ню Йорк за солидните 1 688,20 долара за тройунция. Година по-късно стойността на актива бе надолу с цели 28,63% до равнище от 1 204,80 долара за унция.

Политиките на Фед са неразделна част от обяснението на това какво стоеше зад пропадането на златото през предходната година – ако не в краткосрочен, то поне в средносрочен и дългосрочен план. Американската централна банка най-накрая се реши да пристъпи към ограничаването на лесните пари, наводнили пазара от края на 2008 г. насам. Изненадващо за мнозина, но очаквано за други от началото на 2014 г. първата стъпка по свиване на количествените улеснения вече е предприета.

На 18 декември 2013 г. Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) сложи край на няколкомесечните спекулации, ограничавайки месечните си стимули до 75 млрд. долара спрямо поддържаните повече от година 85 млрд. долара. Златото реагира със стръмен спад на новината, макар че низходящият тренд бе започнал далеч по-рано, с началото на спекулациите за изтъняване.

В последните години безконтролното печатане на пари от страна на централните банки по света подсили търсенето на сигурни инвестиционни активи. Неконвенционалните монетарни политики принудиха инвеститорите да потърсят надежден хедж срещу евентуални хиперинфлации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *