2366 училища са без лекар

2366 училища в страната от общо 2473 нямат лекар. Това става ясно от справка на Министерството на образованието и науката. Само 107 школа в страната разполагат с доктор, като в 52 от тях той е на пълен щат, а в останалите 55 – на непълен.

По закон школата не са задължени да назначават лекар, а големият проблем у нас е, че не разполагаме с достатъчно специалисти, за да има доктор във всяко школо. Дебатът около въпроса дали лекарите трябва да се върнат в школата започна след трагичния инцидент от миналата седмица, при който 11 годишното момиче от 52 СУ в София загуби живота си, след сбиване със свой съученик.

Болшинството от училищата, обаче все пак имат осигурено медицинско обслужване. Само в 156 такова изобщо не е осигурено.

Медицинска сестри се грижат за здравето на хлапетата в общо 1587 школа в страната.

Така например в столичното 119 СУ има две медицински сестри. „За последно лекар при нас имаше през 2003 година“, обясни директорът на школото Диян Стаматов, пише в.Монитор. Той обясни, че лекарят нямало какво да прави в училище, защото там се извършвала профилактика, а за оказване на долекарска помощ се грижели медицинските сестри.

452 училища пък разполагат с фелдшери – 294 са на пълен щат, а 158 на непълен.

От Министерството на образованието коментираха, че най-доброто медицинско обслужване било във Варна.

МОН и Националното сдружение на общините в България се обединиха около два фокуса на проблема. Това обяви днес служебният министър проф. Николай Денков на брифинг във ведомството. Първият се състои в бързи решения решения. Идеята е всички преподаватели в страната да бъдат инструктирани какво да правят при инцидент с деца.

Учителите ще трябва веднага да се обадят на медицинската сестра, а ако няма такава на личния лекар на пострадалото хлапе.

Вторият пакет от мерки предвижда нормативни промени от страна на МОН, чрез които да се разпише план за действие при критични ситуации.

Образователното ведомство ще насочи вниманието си и към превенцията на агресия между децата. За тази цел от МОН предлагат да се увеличат психолозите в учебните заведения. В момента тези специалисти са едва 390 за 2470 школа. „Трябва да има поне 1 психолог в едно средно голямо училище. Както и повече мобилни групи, които да отидат на място при инцидент. Във всеки регион е добре да им а по 2 – 3 мобилни групи“, още проф. Николай Денков.

Просветното ведомство предвижда още учителите да преминат през семинари и курсове, в които да се обучат как да се справят с агресията на учениците.

От МОН предлагат и санкции за родителите, които не помагат на учителите, като министърът не уточни какво точно означава това. „Социалното министерство трябва да каже дали детските надбавки могат да се намалят например или какви глоби могат да се наложат“, обясни още Денков.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *