3 трлн. евро репарации от Германия искат руски депутати

Руски депутати поискаха Германия да изплати на Русия репарации в размер на 3 трилиона евро заради щетите, нанесени в годините на Втората световна война. В Държавната дума на Русия (долната камара на парламента) е създадена работна група, която има за цел да изиска от Германия да изплати репарациите, предаде ТАСС.

Групата има намерение да настоява за репарации от не по-малко 3-4 трилиона евро, уточнява руският вестник „Известия“, цитирана от Дир.бг. Според представител на групата, Михаил Дегтарьов, член на Висшия съвет на Либерално-демократическата партия, Германия фактически не е заплатила на СССР никакви репарации за разрушенията и зверствата по време на Втората световна война.

Според договора от Ялта СССР е вземал някои германски активи от съветския сектор, като промишлено оборудване, мебели и дрехи.

„После с Германската демократична република е сключено споразумение за прекратяване на взимането на репарации, но с Федералната република Германия и с вече обединената Германия такива споразумения няма“, казва депутатът Дегтарьов.

Това означавало, че въпросът за репарации е отворен и актуален, още повече че Германия продължава да нанася вреди на Русия чрез незаконните санкции на ЕС.

Руски експерти смятат, че плащането на репарации е възможно само със междудържавен договор, но 70 години след края на войната изискването на подобни суми е почти нереално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *