310 лева става минималната заплата от догодина

Това каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
За доходите от труд Младенов каза, че държавата ще продължи да увеличава минималната работна заплата.
„Миналата година тя беше увеличена с 30 лева, тази година с 20 лева, през 2013 г. предвиждаме да се увеличи с още 20 лева и да стане 310 лева“, припомни социалният министър и заяви, че по всяка вероятност се очаква минималната работна заплата да стане 310 лева от 1 януари 2013 г.
„Второ, минималните осигурителни прагове бяха договорени между синдикатите и работодателите в 57 икономически дейности. Ръстът на минималните осигурителни прагове ще обхване около 1,4 млн. работници. Средното увеличение е с 4,4%. По всяка вероятност няма да наложим административно увеличение на осигурителните прагове за работниците, които не са сред тези 57 икономически дейности“, уточни министърът на труда.
Той добави, че това увеличение с 4,4% на осигурителните прагове през следващата година, ще доведе до около 30 млн. допълнителни приходи в НОИ за следващата година.
„С увеличаването на минималната работна заплата, ще влязат и допълнително приходи в осигурителната система през следващата година. Следващата годна ще има и по-голяма производителност на труда и повишаване на доходите“, според Младенов.
За пенсионно-осигурителния модел в страната, социалният министър каза, че в пенсионната система правителството е направило доста реформи през тези 3 години.
„Направили сме сериозна схема за ограничаване на инвалидните пенсии, за тези, които се получават неправомерно. С Министерството на здравеопазването работим и ще започнем с реформата от МЗ, от методиката за медицинската експертиза. В тази област трябва да има сериозна реформа. Реформите започнаха, те ще продължат, защото са изключително важни“, подчерта още Младенов.
Той припомни, че след 1 януари 2014 г. за новоотпуснатите пенсии няма да има таван. „Ето го и стимулът за тези хора да се осигуряват върху реалните заплати, които получават“, каза Младенов.
За коледните добавки той посочи, че най-рано през ноември може да стане ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите.
„Трябва да изчакаме ноември, за да видим какво е положението и за да планираме евентуалните добавки. Вече сме платили над 6,5 млн. лева за енергийни помощи. За октомври месец плащаме на хората“, добави още Младенов.

fianansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *