350 млн. лв. повече ще изхарчат общините София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора през тази година

350 млн. лв. повече ще изхарчат топ общините София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора през тази година в сравнение с миналата, пресметна „Монитор“. Общо бюджетите на петте общини за 2019 г. възлизат на 2,9 млрд. лв.

Резултат с изображение за община пловдив

Най-голямо е увеличението на парите в софийската хазна – 200 млн. лв. Така одобреният от общинския съвет в четвъртък бюджет достига рекордните 1,75 млрд. лева. Преди 10 години бюджетът на София беше 1 млрд. лв., сега е със 750 млн. лв. повече, сравни кметът Йорданка Фандъкова по време на обсъждането на проектобюджета.

Капиталовата програма на общината за годината възлиза на 632 млн. лв. Като основен приоритет на кметството Фандъкова посочи строителството на метрото и обновяването на градския транспорт. Тази година ще бъдат пуснати първите спирки от третия лъч на подземната железница. 82 автобуса пък ще допълнят модернизацията на градския автопарк, информира в.Монитор.

Фандъкова отчете, че в образованието също ще се налеят рекордни средства. От „Московска“ 33 предвиждат 76 млн. лв. за строителство на нови детски градини и училища. Ще обновяват и 11 от съществуващите учебни заведения, като се строят допълнителни сгради и физкултурни салони. Екологията също бе посочена от Фандъкова като основно перо в бюджета. 37,6 млн. лв. ще са директните инвестиции в екологията – озеленяване, рекултивация на стари депа, управление на отпадъците. Ще продължи и възстановяването на паркове.

4,7 млн. лв. пък ще бъдат инвестирани в медицинска апаратура и ремонти на болници, а културата ще бъде подпомогната с 6,6 млн. лв.

497 625 000 лв. е бюджетът на Варна за 2019 година, което също е рекордна сума за общината. Макрорамката е с близо 104 млн. лв. по-висока спрямо първоначалния бюджет за 2018 година, при това без увеличение на местните данъци и такси. Най-голямо е увеличението на сумата за образование – от 118,6 млн. лв. на 139,5 млн., като ще се инвестират значителни средства в подобряване на образователната инфраструктура. За здравеопазване са заделени 20 млн. лв. Сериозно увеличение – от над 60%, има в бюджета за спорт. През т.г. във Варна, която беше избрана за европейски град на спорта, за международни първенства и клубовете ще бъдат похарчени над 2 млн. лева. Основен ремонт на 25 километра улици, три нови спортни комплекса, ремонт на 238 площадки за спорт и игра в училища, детски градини и ясли. Това са само част от 13-те проекта на обща стойност 80 млн. лв., които общината планира да финансира със заем в следващите 2 години.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *