40-год. рекорд на инфлацията в САЩ

Увеличението на потребителските цени отново се е ускорило през май в САЩ след кратък „отдих“ през април и е на най-високото си равнище от 1981 година, предадоха световните агенции.

Ускоряване на инфлацията в САЩ през март до близо 41-годишен връх от 8,5% - От деня

Инфлацията е достигнала 8,6 на сто на годишна основа спрямо 8,3 на сто предходния месец, според индекса на потребителските цени, публикуван днес от министерство на труда, информира economynews.bg.

Растежът на цените на месечна основа е нараснал до 1 на сто през май спрямо 0,3 на сто през април.

Неудържимата инфлация в САЩ подлага на огромен натиск домакинствата, принуждавайки ги да плащат повече за хранителни стоки, газ и наеми и ограничава възможността им да си позволят разходи, които не са от първостепенно значение като подстригване или електроника, съобщи Асошиейтед прес. Хората с ниски доходи, афроамериканците и испаноговорящите американци са най-засегнати, тъй като по-голямата част от доходите им стигат само за първостепенни нужди.

По-висока инфлация в САЩ през 2021 г. вероятно ще означава по-ниска през 2022 г.:: Investor.bg

Високата инфлация принуди и Управлението за федерален резерв (УФР) да започне най-бързата серия от покачване на лихвите от три десетилетия. Увеличавайки агресивно разходите по заемите, УФР се надява да намали достатъчно харченето и растежа, за да ограничи инфлацията, без икономиката да потъне в рецесия. /БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *