40 милиона обезщетение? За какво точно?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Дъжд от пари за бившия
шеф на УниКредит Груп

В Италия се вихри полемика заради рекордното обезщетение за подалия оставка шеф на банковата група УниКредит. Алесандро Профумо се оттегли заради скандал, свързан с либийските акционери и лошите финансови резултати.

Лошата новина за Алесандро Профумо е, че бе принуден да стане от шефския стол. А добрата новина е, че той не си тръгва с празни ръце. Обезщетението, с коетодосегашният изпълнителен директор се разделя с УниКредит, е рекордно – 40 милиона евро!Досега никоя италианска банка не е изпращала своя шеф със сума от такъв порядък.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Алесандро Профумо
Който греши, бива възнаграждаван!
„Обезщетението за Профумо отговаря на размера на обезщетенията за4 000работници със същия трудов стаж!“ – протестира сенатор Елио Ланути, член на финансовата комисия в Римския парламент. Възмущението му е оправдано, като се има предвид, че по време на неговото ръководствоакциите на УниКредитпаднаха от8 евро на само1 евро и 80 цента за акция. „Профумо трябва да отговаря пред акционерите и дребните инвеститори“, настоява сенатор Ланути.
Една от основните причини за огромното обезщетение е може би т. нар.“Пакт за неконкуренция“, който Профумо сключил със своята бивша банка. Въз основа на този пакт Профумо се задължавапрез следващата годинада не поема ръководството на никоя банка в Италия, Германия или Австрия,където са трите централни пазари на банковата група УниКредит.
Задава се цунами от съкращения
УниКредит развива дейност в общо 22 европейски страни, сред които и България. Оставката на Профумо доведе навсякъде до“фаза на несигурност“, както предпазливо се изказват икономистите. В разстояние на5 години ще бъдат закрити общо 4 700 работни места.
В хода на реорганизацията на цялата фирмена структура само в Италия ще бъдат затворени 230филиали. По този начин УниКредит се надява до 2013 година да намалиразходите си за персоналв Италия с 8,6 процента, което съответства на 422 милиона евро. Същевременно банковата група се надява наувеличение на оборота с 5,6 на сто.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *